10.8 C
София

ЕС ще разследва музикалните сделки на Apple

Най-четени

Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Регулаторните органи на Европейския съюз разследват сделките, които Apple сключва с музикални компании, твърди Financial Times.

Според всекидневника, няколко звукозаписни компании, които развиват дейност в Европа, са получили въпросници, които ги приканват да разкрият подробности относно сделките им с компанията от Купертино, щата Калифорния.

Новината идва скоро, след като се появи поредната доза слухове, че Apple възнамерява да стартира собствена услуга за музикален стрийминг през лятото.

Тя трябва да се разработи съвместно с аудио компанията Beats, която Apple закупи миналата година за 3 милиарда долара.

Материалът на Financial Times твърди, че разследване на ЕС от такива мащаби може да дойде само в резултат на официално оплакване, подадено пред Европейската комисия. ЕК е изпълнителният орган на Съюза и се занимава с ежедневната дейност, както и със законодателни инициативи.

Вестникът отбелязва, че за щастие на Apple, на този етап разследването цели преди всичко да събере повече информация и все още не предстои повдигането на официални обвинения в монопол. Изглежда, че разследването се явява в резултат от притеснения, че Apple може да използва своята водеща позиция в бизнеса, за да принуди музикалните компании да спрат да поддържат безплатното стриймване на аудио съдържание.

Сегашният пазарен лидер тук е Spotify, като компанията отдавна дава предпочитания на безплатен модел, базиран на реклами. Наскоро стана ясно, че звукозаписният гигант Universal също има претенции към Spotiy да ограничи обема на предлаганата срещу безплатен абонамент музика.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини