8.6 C
София

ЕС ще сформира екип за спешна реакция на „кошмарни“ кибератаки

Най-четени

Европейската комисия обяви планове за изграждане на съвместно кибер звено за борба с мащабни кибератаки.

Неотдавнашните инциденти с рансъмуер, които засегнаха критично важни услуги в Ирландия и САЩ са останали „трайно в паметта ни“, казват от европейската комисия.

Според нея кибер атаките са заплаха за националната сигурност на всички държави в Съюза, тъй като инцидентите с информационни системи в Европа са се увеличили от 432 през 2019 г. до 756 през 2020 г.

Специален екип от мултинационални кибер експерти ще бъде подбран, като идеята е те да бъдат разположени в европейските страни, и да имат възможност за незабавна и адекватна реакция по време на сериозни кибер атаки, се казва в официално изявление на ЕС.

Обявявайки тези предложения, вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Шинас заяви, че хакерските атаки през миналия месец на доставките на горива до САЩ са „кошмарен сценарий, срещу който трябва да се подготвим в бъдеще, и на който трябва да противодействаме още от сега.“

Миналия месец група киберпрестъпници, наречена Darkside, извади от строя електронните системи на Colonial Pipeline близо за седмица, което предизвика паника при доставките на горива, а недостигът се отрази на редица индустрии от промишлеността.

Американското правителство също наскоро сформира работна група, която да отговаря на рансъмуер атаки, които включват и изнудвания, докато Националният център за кибер сигурност в Обединеното кралство предупреждава, че именно рансъумер атаките са най-голямата заплаха за сигурността на островната държава, не само от сферата на кибер заплахите.

Европейската комисия заяви, че продължаващата атака с рансъмуер срещу здравната служба на Ирландия е друг знак, че кибератаките са важен въпрос за националната сигурност.

Изпълнителният орган на здравната служба (HSE) в Ирландия беше ударен от група кибер изнудвачи, наричаща себе си, Conti, която извади от строя критични по важност ИТ системи, причинявайки големи смущения в много болници.

Шефът на HSE Пол Рийд заяви пред здравната комисия на Oireachtas в сряда, че ще отнеме месеци, за да се поправи системата.

Той каза, че това ще струва до 100 милиона евро (85 милиона паунда) за възстановяване и също така ще има големи „човешки разходи“.

Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, заяви пред репортери, че ако имаше екипи за бързо реагиране към едно Съвместно кибер звено, те биха могли да помогнат на Ирландия да се възстанови от кризата.

Той каза, че подразделението ще помогне в подобни сценарии, като „сформира много бързо специален екип.

„Знаем, че колкото по-дълго чакате в случаи на кибератака, толкова по-лошо е това, затова бързата реакция е от жизнено значение.“, казва той.

Г-н Бретън настоя, че новото звено няма да се конкурира с националните кибер-организации или да дублира работата им.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини