ЕС ще съди Apple заради монополизъм

6
1173

Съобщава се, че Европейският съюз ще повдигне официални обвинения срещу Apple заради опасения за монополизъм, свързани с App Store и нейната услуга за стрийминг на музика Apple Music, съобщават от Financial Times в четвъртък, позовавайки се на информация от хора, които са пряко запознати с въпроса.

Съобщава се, че ЕС планира да повдигне обвинения на Apple с твърдение, че е ограничила възможностите и достъпа до стрийминг услуги за музика, различни от собствената си Apple Music, като по този начин е поставила конкурентите си в неравностойно положение и ограничила възможностите на потребителите.

Новината идва, тъй като Великобритания също разследва условията на Apple за разработчиците на приложения. Разследването ще има за цел да установи дали условията са несправедливи и дали нарушават законите за конкуренцията на Обединеното кралство.

През 2019 г. Spotify обвини Apple, че използва своите политики на App Store, за да ограничи възможностите за равно конкурентно положение на пазара на Spotify, тъй като услугата е пряк конкурент на Apple Music. Шведската стрийминг компания също критикува Apple, че е отнела приблизително 30% от потребителската база чрез неравноправни конкурентни практики. През юни комисията по защита на конкуренцията в ЕС откри две антитръстови дела, фокусирани върху Apple Pay и App Store.

От популярния технологичен портал CNET са се свързали с Apple със запитване за допълнителен коментар относно ситуацията, но компанията се е позовала на публикация в блога си от 2019 г. оспорвайки твърденията на Spotify, казвайки, че всички приложения в App Store имат предоставени равни права и възможности за пазарно развитие.

Това дело от ЕС срещу Apple е поредното в списъка със съдебни искове и разследвания, които насочват вниманието към технологичните гиганти, които управляват цели империи от продукти, и често създават такива условия, които им позволяват да се възползват като производители на определени условия, за да задържат и привлекат определена пазарна ниша и към други свои продукти и услуги. Подобни антимонополни искове се разглеждат и срещу компании като Google, Facebook, Microsoft и други. Предстои да разберем дали те ще доведат до реални промени в пазарните условия и поведението на ИТ гигантите.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари