fbpx
8.9 C
София

Ето защо ИИ се справя кошмарно с генерирането на изображения на ръце

Най-четени

Най-съвременните генератори на изображения, задвижвани от изкуствен интелект, са много мощни. Те могат да генерират правдоподобни изображения на практически всичко, за което се сетите.

И всичко това само с една проста текстова заявка.

Но те не са 100 процента съвършени и имат особено слабо място, когато става въпрос за изобразяване на човешки ръце, както съобщава BuzzFeed News. Наистина често срещан проблем, с който дори най-мощните изкуствени интелекти като Midjourney се борят сериозно. Защо се получава така?

Горивото, което използват, е некачествено

Опитите на изкуствения интелект да визуализира човешки ръце често водят до кошмари. Вземете например Midjourney – инструментът, който миналия месец ви предостави почти фотореалистични, но призрачни изображения на домашно парти.

Изображенията, генерирани от разработчика Майлс Цимерман, могат да изглеждат като направени преди десетилетия от посетител на парти със случаен фотоапарат. Но когато се стигне до ръцете им, опитите на Midjourney наистина започват да се разпадат.

От ръце с прекалено много пръсти до плаващи пръсти, които сякаш са оставени да се носят сами в празното пространство. 

Но защо се затруднява толкова много именно с ръцете? Възможно е това да е свързано с редица фактори.

Общоприето е, че в рамките на наборите от данни за ИИ човешките изображения показват ръцете по-слабо, отколкото лицата. Ръцете също така обикновено са много по-малки в изходните изображения, тъй като те сравнително рядко се виждат в голям размер.

Заяви пред BuzzFeed News представител на Stability AI. 

Това е компанията, която стои зад генератора на изображения Stable Diffusion.

Казано по-просто, тези изкуствени интелекти просто не знаят какво представляват ръцете и как са свързани с човешкото тяло.

„Просто се гледа как ръцете са представени в наборите от данни. Ръцете в изображенията са доста нюансирани. Обикновено те държат нещо. Понякога те държат друг човек.

Експертът по ИИ от Университета на Флорида Амелия Уингър-Берскин.

Накратко, ИИ като Midjourney все още не са разбрали напълно всички сложни форми, които могат да приемат ръцете.

За да се промени това, ИИ ще трябва да разберат анатомичната реалност на това да бъдеш човек. И върху това се работи активно. Може би няма да трябва да чакаме дълго, за да стане реалност в потребителските версии на приложенията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини