fbpx
2.9 C
София

Ето защо Марк Зукърбърг не може да бъде уволнен като главен изпълнителен директор на Meta

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Въпреки нарастващия отпор срещу многомилиардната метавселена на Facebook, Марк Зукърбърг структурира компанията си по начин, който прави почти невъзможно да напусне ролята си на главен изпълнителен директор, ако не пожелае, което го превръща в един от най-могъщите главни изпълнителни директори в корпоративна Америка.

Какво представлява структурата на двойната класа?

Facebook, който сега е Meta, има двукласова структура, което означава, че обикновените акционери притежават един вид акции, клас А, докато Зукърбърг и малък кръг вътрешни лица притежават друг вид, клас Б.

Притежателите на акции от клас Б получават по 10 гласа на акция, докато притежателите на акции от клас А имат само един глас, което означава, че Зукърбърг и другите акционери от клас Б са по същество недосегаеми.

Самият Зукърбърг притежава 90% от акциите клас Б на компанията, което е достатъчно, за да запази абсолютния си контрол върху нея.

Инвеститорите нямат много възможности за избор

Традиционно всички акционери имат равен глас по въпросите, които засягат дружеството, което означава, че всяка акция получава само един глас, независимо от това кой я притежава.

В компанията на Зукърбърг обаче случаят никога не е бил такъв.

Поддръжниците на структурите с двойна класа твърдят, че „подобен контрол е желан, защото позволява на харизматични основатели и предприемачи да изпълняват своята визия… без да се налага да се притесняват прекомерно за резултатите на фондовия пазар“, според доклад на CFA Institute от 2018 г. по темата.

Джей Ритър, професор по финанси в Университета на Флорида, казва, че тази логика е приложима и за инвеститорите на Мета.

„До тази година акциите на Facebook се развиваха много добре, което е една от причините, поради които инвеститорите са били склонни да купуват акции с по-ниски права на глас“, каза той.

Тази година обаче сметките се промениха. Много инвеститори са разочаровани от плановете на Зукърбърг да похарчи и вероятно да загуби още повече пари за изобретяването на метавселената, но не им остават много възможности за избор.

„Продажбата на акциите ви е единствената алтернатива“, казва Ритър.

Инвеститорите все по-често правят точно това, като понижават стойността на акциите: тази година акциите на Meta са се понижили с повече от 70%.

Мета не е сама

Но Meta не е единствената технологична компания, която дава на служителите си правомощия за управление.

„През последните години много IPO-та на технологични компании използват структура с два класа“, казва Ритър. Например, Google и Snap имат подобна структура.

Ритър смята, че Зукърбърг наистина вярва, че прави най-доброто за акционерите на Meta, като насочва компанията си към метавселената.

По-голямата част от богатството на Зукърбърг е свързана с Мета. Според Индекса на милиардерите на Блумбърг нетното му състояние е намаляло с 81 млрд. долара досега през тази година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини