Голяма част от хората у нас и в чужбина вярват в теорията на конспирацията, че 5G технологията се използва за разпространението на COVID-19. Това е грешно и много подвеждащо. Проучване на Ofcom е установило, че половината възрастни в Обединеното кралство вече са имали достъп до фалшива или подвеждаща информация за коронавируса. Такова е положението навсякъде.

Нека разгледаме и оборим някои от разпространяващите се митове

5G радио вълните потискат имунната система на човека и така правят по-лесно заразяването с коронавирус

Този мит доведе до нападението над мрежова инфраструктура на не едно и две места. В момента, в който имаме нужда тази инфраструктура да работи без прекъсване.

Да, информацията при 5G се прехвърля чрез радио вълни на определена честота (виж повече за основните характеристики на 5G). Тези вълни биват приети от нашите устройства – телефони, лаптопи, таблети и т.н. Те не водят до осезаем ефект върху човешкото тяло. Микровълновата вкъщи излъчва по-силни вълни от 5G клетката.

Ето какво казва доктор Gero Baiarda от GPDQ пред Metro.co.uk

„Има много проучвания, които демонстрират това без никакво съмнение. 5G се простира върху спектъра от честоти, които преди се използваха за аналогова телевизия. Причината вече да не гледаме такава е, че тя беше заменена с цифрова. Така честотите могат да се използват за нови технологии като 5G. Твърдението, че 5G ще отслаби имунната ви система, и то до точката, в която тялото няма да може да се защити от COVID-19, е като да кажем, че старите телевизионни сигнали са причинявали пандемии. Живяхме с тях повече от 70 години и те със сигурност нямаха това свойство.“

За жалост, това не е единственият мит, който кръжи активно

Стига се до там, че има хора, които твърдят, че 5G сигналите направо транспортират коронавируса до телата ни и ги инфектират.

„За да влезе в човешкото тяло, вирусът трябва да се абсорбира от рецептори в мукозните мембрани. Такива има в очите, носовете и устите на хората. За да е вярна тази теория, вирусът трябва да се качи на тези нискочестотни сигнали, което е невъзможно, но и да бъде изстрелян като управляема ракета в нашите очи, нос или уста.

Социалното дистанциране е толкова ефективно, точно защото вирусът не може да се движи самостоятелно. Дори когато кихаме или кашляме, ние го запращаме на разстояние от около едва 2 метра. Той се предава най-устойчиво директно от човек на човек.“, обяснява още докторът.

Много важно е технологичните компании, медиите, известните личности, политиците и учените, да разпространяват само точна и актуална информация по отношение на COVID-19.  И нека всички започнат от това, че няма връзка между 5G и разпространението на коронавирус.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
27 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари