Ето какво грози Google заради антимонополното разследване на САЩ

0
988

Факт е, че правителствата по света смятат Google за прекалено силна компания. Какво могат да направят по въпроса? Труден отговор.

Компанията контролира над 37% от онлайн рекламата, над 92% от пазара на търсачките, притежава най-голямата видео платформа, контролира 8 от 10 мобилни устройства чрез Android.

Както вече се разбра, правосъдното министерство на САЩ подготвя антимонополно разследване срещу гиганта. Поради разностранната дейност на холдингът зад Гугъл, изходът от това може да е всякакъв. Възможните мерки срещу гиганта са увеличен надзор, ограничаване на бизнес разрастването. Може да се стигне и до разделяне на компанията на части.

Ето какво казват антимонополни експерти и анализатори на Wall Street пред Business Insider:

Няма да има глоба

От създаването си, Google нееднократно получава глоби – в САЩ са сравнително малко, в Европа са за милиарди. Спорно е колко ефективни са те срещу компания със 100 милиарда кеш.

В случая, Правосъдното министерство на САЩ не може да наложи глоба дори да иска. Това може да се случи само, ако компанията е нарушила съществуващо споразумение. Такова към тази дата между Department of Justice и Google няма. Ако се стигне до съставянето на споразумение, условията му могат да бъдат всякакви.

За сега мерките могат да бъдат от сорта на заповед за прекратяване на определени антиконкурентни действия или за въвеждане на нови мерки в подкрепа на конкуренцията.

Разликата между САЩ и Европа

Няма нужда от притеснения за глоба. Причината е, че в САЩ щетите от антиконкурентно поведение се оценяват по различен начин.

„ЕС разглежда щетите върху конкуренцията, докато в САЩ гледат какви вреди са нанесени на потребителите“, обяснява професор Майкъл Кериър от университета Rutger.

Трудно може да се установи вреда върху тях, защото използват множество безплатни услуги като Gmail и Android.

Кериър смята, че ще се използва работата на ЕС и проверката ще започне с разнищване на рекламния бизнес, търсачката и Android софтуера.

„Бих започнал с делата, които ЕС водеше срещу Google. За търсачката, за фаворизирането на собствените търговски услуги? За рекламите, за ефекта на съмнителните клаузи в договорите? За пакетирането на Google приложения с Android?”, коментира той.

Трудно е да разделиш Google!

Големият въпрос е дали настоящото разследване ще е по-различно от това, което Федералната търговска комисия проведе през 2013 година. Тогава “Big G” се размина без глоба и с бледи обещания да промени някои от бизнес практиките си.

Очакванията са, че настоящият политически климат и опитите за отслабване на големите технологични компании, ще доведат до различен изход. За първи път от десетилетия, на избори се говори за концентрацията на власт в ръцете на корпорациите.

Кандидатът Елизабет Уарън настоя за разделяне на гигантите, включително Google, Facebook, Apple и Amazon. За Гугъл тя би започнала „разплитането“ с принуда на Alphabet да се откаже от придобиванията си на Waze, Nest и DoubleClick.

Експертите са категорични, че това е трудно за постигане и малко вероятно като изход.

„Много трудно е да разбиеш вече случили се придобивания. Когато няколко компании се слеят, те стават като бъркани яйца. Невъзможно е да ги върнеш в черупката.“, отсича Кериър.

Например Nest е придобита през 2014 и вече е напълно абсорбирана в хардуер дивизията на Google. Всички екипи вече работят заедно, под шапката на компанията приемник. По-възможно е да се наложи забрана за нови придобивания, което наистина ще е удар.

„Правосъдното министерство със сигурност може да блокира всяко сливане. Не съм сигурен колко компании Google иска да придобие, но блокирането на бъдещи придобивания винаги е опасно за един голям играч.“, казва Майкъл Пачър, управляващ директор на Wedbush Securities.

Най-голямото поражение ще е за cloud бизнеса, където Google Cloud Platform (GCP) е зад Amazon Web Services и Microsoft Azure. С идването в компанията на Томас Куриян, развитието на облака се показа като ясен приоритет. То включва и евентуални придобивания.

Дори да не се стигне до забрани, рискът от ново разследване може да накара Google да действа предпазливо с агресивната си политика на придобиване, допълват от Wedbush Securities.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари