Ето как в новия Microsoft Edge се инсталират разширенията за Google Chrome

9
3838

Едно от преимуществата на браузъра Google Chrome е огромният каталог с разширения. Наскоро излязлата нова версия на браузъра Microsoft Edge, базиран на енджина Chromium също предлага на потребителите достъп до всички разширения за Chrome плюс собствената неголяма колекция от разширения на Microsoft. Но самото инсталиране не е така лесно, както е при Google Chrome и е необходимо да се направят няколко допълнителни стъпки.

Разбира се, най-напред трябва да се изтегли и инсталира новия браузър Microsoft Edge, който може да бъде взет например, от официалния сайт на Microsoft. След това може да се пристъпи към търсенето и инсталирането на приложения.

Трябва да се кликне върху иконката във вид на три точки в горния десен ъгъл на браузъра до иконката с профила на потребителя. В отворилото се меню е необходимо да се избере точката Extensions, след което се отваря програмния прозорец за работа с разширенията.

В лявата част на този прозорец (за неговото отваряне може да се наложи да се кликне върху иконката с трите хоризонтални черти), има линк, който препраща към магазина за разширения Microsoft Store. Тук може да се избере необходимото разширение и да се кликне върху бутона Get, след което то се инсталира в браузъра.

За да се разреши инсталирането на външни разширения трябва в същия този ляв панел на програмния прозорец да се активира опцията Allow extensions from other stores, разположена най-долу. Ще излезе нов прозорец със съобщение, че външните разширения не са разработени за този браузър и може да забавят неговата работа. Тук трябва да потвърдите своето желание за инсталиране на външни разширения.

След това в един от разделите на уеб браузъра Microsoft Edge трябва да бъде отворен магазина за приложения Chrome Web Store. От там трябва да се изберат необходимите разширения и да се добавят в Edge чрез кликване върху бутона Add to Chrome.

Всичките добавени по този начин разширения ще станат достъпни от точката Extensions от менюто с настройките, за която говорихме малко по-горе. Добавените разширения се групират според източника, откъдето са инсталирани – Microsoft Store и други източници.

Повечето разширения за Google Chrome без проблеми се инсталират и работят в средата на новия уеб браузър Microsoft Edge, базиран на енджина Chromium. Не работят добре само различните цветови схеми за Chrome, предлагани в онлайн магазина Chrome Web Store, които са изнесени в отделен раздел. Не е изключено в бъдеще да бъде добавена и тяхната поддръжка.

Да напомним, че от 15 януари тази година Microsoft започна да прехвърля потребителите към новия Edge, базиран на Chromium. Новият Edge е кросплатформен, но не се знае кога ще излезе версията за Linux.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кокошка
Кокошка

Всичко това е много хубаво. Като препоръка – сменете с снимките с такива на български език, освен ако не планирате нова статия със заглавие „Как да добавим различни езици в новия браузър Microsoft Edge“

Make Petrich Great Again
Make Petrich Great Again

Мнозинството от хора ползат софтуер на английски език, защото думите са по кратки и заемат по-малко място. Някои преводи са откровени кретенски. Това е световен феномен, не само в България. Ползвайте си английските версии, минавайте на евро, употребявайте чуждици, емигрирайте, където ви хареса. Анан От шовинисти.

Кокошка
Кокошка

Даниел Деспотов, ако желае, нека преведе тази статия на български. Може да вземе и картинките от нея, те са на английски, та да не се дразнят глобалистите и интернационалистите 🙂
https://www.windowscentral.com/how-add-and-change-languages-new-microsoft-edge

edge
edge

Така както е описано изглежда сложно. Единственото, което трябва да търсите е отметката инсталирай добавки от трети страни. Другото си е просто хром.
Браузърчето е ОК, ако не търсите вол под телето 🙂

Por Nik
Por Nik

Хром под друго име. Нема що. Монопол отвсякъде.

Иво
Иво

Имам питане. Единия от работните ни компютри е/очевидно/ с този Едж, но поради някаква причина началната страница и търсачката по дефоулт е Бинг и няма как да го направя да е Гугъл… може ли малко помощ?

Кокошка
Кокошка

Въведи направо това:
edge://settings/search

По дългия начин:
Настройки -> Поверителност и услуги -> Адресна лента -> Търсачка използвана в адресната лента -> от падащото меню избираш Гугъл

Съжалявам, че пиша на български, но не ми се сменя езика на браузъра на английски

Аналогично за началната страница
edge://settings/onStartup

или
Настройки -> При стартиране -> Отваряне на определена страница или страници

dsaa
dsaa

Тая иконка доста бие на един друг популярен браузър…

AxOx
AxOx

Chrome и Firefox вече не разрешават снимки да се записват в оригиналния формат – jpg, png – дори и да се показва в сорс кода в този формат, ако искаш да запишеш снимката в компютъра ти имаш опция само във формат webp
Навремето имаше опции да се спре при Firefox , но с версия 70+ вече няма такава опция.
Лично смятам това за огромен проблем и не знам дали Microsoft Edge има същия проблем.
Някой да го е тествал?!