Хаябуса-2

Космическият кораб Хаябуса-2 (Hayabusa2) изпрати качествена и детайлна снимка на астероида Райгю (Ryugu) от разстояние едва 6 километра. Оказа се, че цялата повърхност на астероида е покрита с големи камъни. Нищо подобно не е забелязвано на другите космически тела от подобен тип.

Автоматичната космическа станция Хаябуса-2 бе изведена в космоса на 3 декември 2014 година. Нейната мисия е доставянето на образци и грунт от астероида 162173 Ryugu, принадлежащ към астероидите от клас C. На 27 юни космическата сонда успешно се приближи до астероида и влезе в стабилна 20 км орбита около него. Хаябуса-2 ще спусне на повърхността на Райгю модула MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout), разполагащ със спектрометър, магнитометър, радиометър и камера. Малко преди кацането, модулът ще изстреля към повърхността на астероида устройството SCI (Small Carry-on Impactor), съставено от меден снаряд и взривен материал. По този начин ще бъде изучен химическия и физическия състав на горния слой на астероида.

След това космическата станция ще се отправи към Земята и ще пусне капсулата с взетото от астероида вещество. Това трябва да стане през месец март 2020 година.

През първата седмица след пристигането, космическата сонда направи подробни снимки от различни разстояния. С тяхна помощ бе изграден 3D модела на астероида. Пробван бе лидара, който с висока точност определя разстоянието до повърхността. На 16 юли сондата постепенно се спусна на разстояние 6 километра от астероида и направи снимки, на които се различават детайли с точност до 60 сантиметра.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за