Ето как можем да пробваме новата Windows 10X с помощта на емулатор

5
2602

Windows 10X е новата операционна система на Microsoft, която се базира на обикновената Windows 10 и е предназначена за работа с лаптопи и таблети с два екрана. Първото подобно устройство се очаква да бъде Surface Duo, излизането на пазара на което е планирано за края на тази година. Според Microsoft, възможността за работа с два екрана едновременно осигурява много по-удобна многозадачност, като освен това, интерфейсът позволява удобното управление с пръст. От ограниченията на Windows 10X можем да споменем, че могат да се стартират само win32 софтуер и UWP приложенията от магазина на Microsoft. Но за сметка на това обновяването на новата ОС ще става за максимум минута и половина.

Вече има възможност да се пробва Windows 10X, ако имате достатъчно мощен компютър работещ под управлението на версия Windows 10 Pro 1809 или по-нова. Процесорът трябва да е на Intel или на AMD, това няма значение, и да има минимум 4 ядра, не по-малко от 8 GB оперативна памет и минимум 15 GB свободно дисково пространство, като се препоръчва използването на SSD. Необходима е и графична карта с поддръжката на DirectX 11.

Освен това, трябва да се включи виртуализацията в BIOS-а. Как да стане това може да се прочете в инструкцията на дънната платка. И още, трябва да се добавят и Hyper-V компонентите на Windows 10.

След като всичко това го има, трябва да се изтегли официалния емулатор на Microsoft от магазина на софтуерния гигант.След като се инсталира ще получите предложение да изтеглите един от инсталационните дискови образи на Windows 10X. Логично е да бъде избран най-новият, номерът на версията на който е по-голям.

Този дисков образ е доста голям – 4,6 GB и неговото изтегляне отнема време. След изтеглянето е възможно да се променят настройките на виртуалната машина с помощта на иконката Edit.

Възможно е да се изключи използването на видеокартата и показване името на емулатора, както и да се избере колко оперативна памет да използва емулатора – от 4 до 8 GB. След приключване на настройките Windows 10X може да се стартира от бутона Start.

От по-интересните неща може да се отбележи новия файлов мениджър, менюто с бързи настройки, което се показва чрез клик върху часовника, както и възможността за работа с два екрана едновременно.

Що се отнася до производителността, предложената версия на операционната система работейки на четири бързи процесорни ядра и 6 GB оперативна памет от време на време се замисля, замръзва и има лагове, което означава, че нейното директно инсталиране в компютър засега е безсмислено. Но да се пробва и оцени бъдещата Windows може.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари