YouTube

Преди около две години Google започна да използва в YouTube новия кодек VP9. От една страна, той дава много добро качество на изображението при сравнително неголям размер на клиповете. От друга страна, много видеокарти не поддържаха хардуерното декодиране на новия формат. А това водеше на практика до 100% натоварване на процесора.

Уви, след две години, ситуацията в YouTube за много от потребителите на Chrome и Firefox не се подобри особено. Опитът за възпроизвеждане на 4K60 видеа дори и на достатъчно мощните Core i5 от последно поколение с интегрирана графика, отново води до 100% натоварване на централния процесор и до лагове. Интересно е, че в Edge, същите клипове натоварват процесора до 20% и се възпроизвеждат плавно. Забелязва се разлика дори и при обикновените 1080p60 клипове, като тя не е в полза на Chrome.

Какво може да се направи в този случай? Най-логично е да се изключи в браузъра поддръжката на VP9. В този случай YouTube автоматично започва да използва H264, който отлично се декодира от на практика всички видеокарти и интегрирани графични ускорители. А натоварването на цялата компютърна система драстично пада. От минусите – няма качествено видео с над 1080р резолюция. И още, използва се по-опростеният звуков формат m4a вместо opus, но това може да се усети само с висококачествени слушалки или Hi-Fi техника.

Първо, да проверим, какви кодеци използва вашия компютър при гледане на видео от YouTube. За тази цел е достатъчно да се посети страницата https://www.youtube.com/html5 :

Ако VP9 се вижда, тази инструкция ще помогне. Ако го няма, уви, не можем да намалим натоварването на компютърната система.

Изключването на VP9 не е сложно. Това може да стане например чрез инсталирането на разширението h264ify, което има версии за Chrome и Firefox. Има и други начини. След това същата уеб страница да се посети отново, за да се разберем, дали кодекът VP9 е изключен.


В повечето компютри натоварването на системата пада… почти двойно!

При използването на VP9 кодека, процесора с графичния ускорител консумират около 6-7 W. Тестовете, направени от различните потребители при преминаване към H264, показват че консумацията пада едва до 3-4 W. Общата консумация на лаптоп от среден клас е около 12-15 W. Това понижаване на натоварването на процесора може да намали общата консумация с минимум 20%, което си е сериозно.

Пробвайте и вие. Ако не се забелязват промени, връщането към Vp9 става без никакви последствия.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
4 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
Аз-Съм112Black PowerРатнемок... Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kofti Petrov
Kofti Petrov

Полезно!

Палуестиниец
Палуестиниец

По-често трябва да има такива статийки.

Agentpat™
Agentpat™

Аз съм с i7-6700k и при мен използването на Vp9, при плейването на 4к видео, натоварва незначително процесора.

Su Zet
Su Zet

Защото от 6-то поколение Intel имат хардуерно ускорение на VP9, което тази лаишка статия е пропуснала да спомене. Също така, че с h264 качеството пада, а битрейта се увеличава (vp9 е с доста по добро качество на по-ниски битрейти от h264, особено на резолюции над 1080p).

ерти
ерти

Ако VP9 се вижда, тази инструкция ще помогне. Ако го няма, уви, не можем да намалим натоварването на компютърната система. – изречението е грешно !
По скоро ако н264 ако се вижда (поддържа ) !

the professor
the professor

аз съм с geforce 8600gts и firefox 52 ESR с добавка Watch with MPV + youtube-dl и самото mpv, настроено за хардуерно ускорение гледам на 1080 h264 без натоварване под линукс… но съм настройвал същото и за winxp…

Петров
Петров

Намалявам значително натоварването на процесора, като не гледам филмчета в браузъра. Изтеглям си ги на диска и после ги гледам с предпочитания от мен плеър. Няма да си правя труда да обяснявам разликата между възможностите за възпроизвеждане на вграден web-player и mplayer или vlc.

...
...

С VLC можеш да гледаш ютуб клипчета и без да ги теглиш – просто подай като URL – адреса на клипчето (този който виждаш в браузъра).

112
112

Пробвах го, жестоко е. На АМД 4GHz FX-4320 с Линукс и включена поддръжка от GPU натоварването стана направо 0%

Аз-Съм
Аз-Съм

Дано никога не се наложи да стигна до твоето положение 🙂

Ратнемок
Ратнемок

Аз пък ползувам FreeTube, privacy ориентиран софтуер, наличен за всички ОС, все още в разработка. Мисля, че не предлага проиграване на 4к,но се справя добре. Има и неофициална portable версия за Прозорци.

Black power
Black power

Това не помага по никакъв начин, че дори вижда ми се и обраттно

Black Power
Black Power

Това е абсолютно безполезно