Когато италианският тенор Андреа Бочели този вторник пя със симфоничния оркестър Lucca Philharmonic Orchestra, може би за първи път не бе център на вниманието. Всички зрители гледаха промишления робот YuMi с два манипулатора, произведен от известната роботехническа компания ABB, който бе в ролята на диригента.

Под ръководството на робота-диригент Андреа Бочели и симфоничния оркестър изпълниха арията „Ла донна е мобиле“ от „Риголето“ на Верди.

Превръщането на промишления робот в диригент бе част от Първия международен фестивал на роботиката (First International Festival of Robotics), в рамките на който малко по-късно Мария Луиджа Борси изпълни ария от Пучини.

Обучението на робота бе поверено на известния диригент Андреа Коломбини. По време на обучението роботът най-старателно е повтарял и запомнял всички движения на човека-диригент, а за синхронизацията с музикалното произведение е използвана специализираната програма RobotStudio.

Роботите като YuMi могат да бъдат много добри в техниката на дирижирането“ – каза Коломбини. „Но духът на изпълняваната музика може да предаде единствено човекът, който влага цялата си душа в този процес. Роботите-диригенти могат да бъдат използвани за първи репетиции и при непредвидени случаи. Но на концертите, пред оркестъра винаги трябва да има човек“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари