Ето как Excel може да се използва като професионален инструмент на диджеи

2
1807

Навярно всички си мислят, че приложението Microsoft Excel е предназначено само за таблици и математически пресмятания. Редица ентусиасти многократно опровергаваха това убеждение. Така например, с тази офисна програма бе създадена оригиналната игра Civilization. Друг пример е демонстрацията на мощта на алгоритъма за трасиране на лъчите. А сега още по-сериозен проект представи влогъра Дълн Тълиф, който превърна Excel в истинска машина за начинаещия диджей.

В края на миналата година блогърът създаде в средата на Excel дръм машина, която стана невероятно популярна в интернет. А сега той реши да пробва силите си в нещо по-сложно. Това е цифрова звукова работна станция (Digital audio workstation, DAW) с име xlStudio, която изцяло е създадена с офисната програма.

„Това е удивително: има раздел с елементите за управление на възпроизвеждането, възможност за зацикляне, изграждане на соло и изключване на определени пътечки и тракове. Има и специални настройки – PM, legato, swing и други“ – споделя Дилън.

Тази програма дори може да експортира създадените с нейна помощ проекти в .als файлове, които могат да се отварят и обработват с помощта на популярното приложение за студийна работа Ableton. Заради специфичните ограничения на Excel програмата xlStudio не може да се счита за пълноценна DAW. Но тя може да записва тракове, да редактира и възпроизвежда музика и дори автоматично да създава акорди.

Възможностите на xlStudio може да оцени всеки желаещ, изтеглил файловете с таблиците.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dzen
dzen

excel – най-многофункционалният soft, създаван някога!:)

Начо
Начо

Libre к’во ?