Ето как Windows 10 и Office365 скъсяват живота на флаш дисковете

29
7856

Един от потребителите на популярния руски портал Pikabu обърна внимание на проблема с огромното натоварване на SSD в компютърна система, работеща под управлението на Windows 10, на която са инсталирани Office365 и Teams. В подобна конфигурация Task Manager показва 100% активност на записа на информация на диска със скорост от 3 до 5 MB/s, което гарантирано ще убие един SSD в рамките на само две години.

Оказа се, че проблемът вече е обсъждан във форумите на Microsoft. Техническата поддръжка на софтуерният гигант препоръчва изключването на допълнението Teams Mettings в Outlook. Само че в този случай се губи функционалността Teams в Outlook, а много потребители използват тази възможност.

Потребителят на Pikabu с никнейм HellKern използвал мощния мениджър на процеси Procmon и забелязал, че Outlook непрекъснато записва в няколко журнални файлове информацията за телеметрията. HellKern написал опростен скрипт, който по съвсем елементарен начин забранява записването на тези журнални файлове от страна на Outlook:

Attrib +r %appdata%\\..\\Local\\Microsoft\\MSIP\\Telemetry\\v1.7\\*.*
Attrib +r %appdata%\\..\\Local\\Temp\\*.db*

Този опростен метод моментално спира натоварването на флаш диска и не оказва никакво влияние на останалата функционалност и няма странични ефекти.

HellKern добавя, че проблемът е започнал да се проявява само при компютри с инсталирани Office365 и Teams, считано от средата на октомври 2019 година, когато излиза обновяване за Office365. Неприятният ефект се наблюдава и днес в ОС Windows 1903 и 1909 с инсталиран Office365, независимо дали 32 или 64-битова версия.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
29 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари