Ето кои пет книги препоръчва Бил Гейтс да прочетете това лято

15
13904

Бил Гейтс поддържа доста активно своя канал в YouTube и често качва интересни класации, препоръки и истории. В последния си клип, основателят на Microsoft представя списък с книги, които препоръчва за четене това лято. Те са написани от трима романисти, журналист и учен и всички повдигат сериозни и актуални теми – като изменението на климата и обективния световен ред, които младите хора пренебрегват. Според Гейтс, всички тези книги са лесни за четене и не съдържат твърде много информация.  Предлагаме на вашето внимание самия клип, а ето и какви са книгите накратко.

    „Силата“, Наоми Олдърман

„Радвам се, че послушах съвета на най-голямата си дъщеря да прочета този фантастичен роман. Филмът умело се заиграва с идеята – какво би станало, ако всички жени по света внезапно придобият способността да излъчват смъртоносни електрически шокове? „Разбира се, книгата повдига въпроса за равенството между половете“, казва Гейтс за „Силата“.

 „Защо сме поляризирани“, Езра Клайн

„В тази проницателна книга Клайн убедително доказва, че причината за разделението на обществото е чувството за идентичност – човешкият инстинкт да позволяваме на груповата си идентичност да ръководи решенията ни. Книгата се фокусира основно върху американската политика, но също така предоставя разумен поглед върху човешката психология като цяло“, одобрява книгата предприемачът.

„Магистралата на Линкълн“, Амор Таулс

„Действието се развива през 1954 г. Разказва се за двама братя, които се опитват да напуснат Небраска и да отидат в Калифорния, за да намерят майка си, но са отклонени от курса от тийнейджър от миналото на по-големия брат. В книгата Толес майсторски показва, че личният ни път никога не е толкова линеен или предвидим, колкото ни се иска“, коментира основателят на Microsoft.

 „Министерството на бъдещето“, Ким Стенли Робинсън

„Когато миналата година популяризирах книгата си за изменението на климата, няколко души ми казаха, че трябва да прочета този роман, защото в него са засегнати много от проблемите, за които съм писал. Трябва да призная, че това е толкова дълбока книга, че ми е трудно да обобщя впечатлението си. Робинсън представя завладяваща история на десетилетия и континенти, изпълнена с очарователни идеи и хора“, коментира милиардерът творбата на Робинсън.

„Как наистина функционира светът“ от Вацлав Смил

„Шедьовър от един от любимите ми автори. За разлика от повечето книги на Смил, които се четат като учебници и обхващат една тема в голяма дълбочина, тази е написана за широка аудитория и дава прозрачен поглед върху основните области на познанието му“, завършва литературният топ списък на един от най-богатите хора на планетата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари