Ето кои са нововъведенията в голямото пролетно обновяване Windows 10 2004 (20H1)

13
5644

Тази нощ излезе финалният ISO дисков образ Windows 10 2004 (20H1) с номер на билда 19041.208.vb_release_svc_im.200416-2050. Дисковите образи вече са достъпни в MSDN за сваляне от разработчиците. Очаква се в края на месеца да започне разпространяването на голямото пролетно обновяване за всички потребители.

Заедно с ISO излезе и обновяването KB4556803, след инсталирането на което версията на операционната система става 19041.264.

С излизането на финалните дискови образи вече може да се покаже какво могат да очакват потребителите от голямото пролетно обновяване на операционната система Windows 10.

 

Повече контрол върху незадължителните обновявания

Windows Update  на Windows 10 продължава автоматично да инсталира повечето обновявания, но някои от тях вече са опционални. Появила се е нова иконка, която показва всички незадължителни обновявания на едно място.
Там ще се показват обновяванията за драйверите, големите пролетни и есенни обновявания и месечните обновявания, които не са свързани с информационната безопасност. В изображението по-горе е показана новата точка за преглед на опционалните обновявания.

Изтегляне от облака за преинсталирането на Windows 10

Windows 10 вече има нова функция за зареждане от електронния облак на Microsoft (Cloud download) за връщане на компютърната система в първоначалното състояние. Сега от опциите и настройките е възможно да се избере Изтегляне и преинсталиране на Windows и по този начин ще бъде получена най-актуалната към момента на изтеглянето версия на операционната система Windows 10.

Регулиране на пропускателната способност за обновяванията на Windows 10

Майското обновяване на Windows 10 добавя в параметрите възможност за контролиране на пропускателната способност за зареждане обновяванията за операционната система. В текущата версия на Windows 10 е възможно да се зададе в проценти максималния предел от достъпния трафик. Новата Windows 10 версия 2004 дава възможност за по-точно регулиране в зависимост от размера на обновяването. Досега тази опция бе достъпна само от груповите политики.

WSL 2 с Linux ядрото

Новата подсистема Windows Subsystem for Linux (WSL) изглежда е най-съществената промяна в ОС Windows 10 20H1. Това е WSL версия 2, която е значително по-мощна от предишната версия. WSL 2 използва реално Linux ядро, за да предостави пълноценна Linux среда в ОС Windows 10.
Microsoft е подготвил свое собствено Linux ядро за WSL 2, което ще се обновява чрез Windows Update. Интересно е, че потребителите могат да компилират собствено Linux ядро и да го използват във WSL 2.
Софтуерният гигант обещава „значителен ръст на производителността при входно/изходните операции и пълна съвместимост на системните извиквания„. Тази съвместимост означава поддръжката на технологии като Docker, което във WSL 1 нямаше как да се направи.
Освен това, Microsoft е добавила поддръжката и на ARM64 устройства. С други думи, WSL вече може да работи и с процесори с ARM архитектура.

Ускорено търсене

Microsoft съобщи, че при пикови натоварвания операционната система започва да оптимизира работата на индексирането.
Търсенето в ОС Windows 10 ще работи по-бързо, понеже по-подразбиране няма да се индексират папките за разработчици от типа на .git, .hg, .svn, .Nuget и т.н. Това ще окаже влияние и на скоростта на компилиране и на синхронизацията на кода.

Типът на диска в Task Manager

В мениджъра на задачите се показва тика на диска – SSD или HDD. Тази информация може да бъде намерена в раздела Performance (производителност).

Температурата на графичния процесор в Task Manager

Ако имате видеокарта с минимална версията на драйвера WDDM 2.4, в раздела за производителността се показват данните за температурата на GPU. Тази функция не работи с всички видеокарти.

Броячът FPS Xbox Game Bar

По време на игра е достатъчно да се натисне Windows+G, за да се отвори Game Bar и да се види брояча на кадри.

Логване във Windows без парола

За пълноценното използване на Windows Hello в настройките е добавена опция за начина на логване. Възможно е да се избере логване без парола и тогава влизането в операционната система по подразбиране става чрез разпознаване на лицето или пръстов отпечатък.

Преименуване на виртуалните десктопи

Сега вместо стандартните наименования Desktop 1, Desktop 2 и т.н. виртуалните десктопи могат да бъдат преименувани. За да се направи това трябва просто да се кликне върху името на съответния работен плот.

Подобрена информация за състоянието на мрежата

Извършен е редизайн на страницата за състоянието на мрежовите връзки. Сега в горната част на програмния прозорец се показват всички достъпни мрежови интерфейси. Microsoft съобщи, че „новият дизайн на интерфейса предоставя повече информация за мрежовата връзка на вашето устройство, като на едно място са обединени данните от няколко страници, за да се даде на потребителя ясна представа за начин по който се е свързал с Глобалната мрежа“. По подразбиране сега Windows 10 показва трафика на всеки мрежови интерфейс.

Вградена поддръжка на IP камери

С пролетното обновяване Windows 10 получава поддръжката на IP камери в локалните мрежи. Досега за тази цел се използваше външен софтуер. Добавянето на подобна камера става от настройките в точката Добавяне на Bluetooth или друго устройство. Ако Windows 10 открие в локалната мрежа някоя от поддържаните камери, то тя може да бъде добавен само чрез клик върху нея. Поддържат се камерите съответстващи на ONVIF Profile S стандарта.

Контрол на приложенията при рестартиране на системата

След рестартирането на компютъра ОС Windows 10 автоматично стартира много приложения. Сега за това има опция в настройките.

При почистването на диска файловете в папката Downloads може да останат

Microsoft направи опционално изтриването на файловете от папката Downloads при класическото изчистване на диска. Това бе желанието на много голям брой потребители.

Paint и WordPad вече са допълнителни компоненти

Microsoft е прехвърлил Paint и WordPad в категорията на допълнителните компоненти. Те все още по подразбиране се инсталират, но сега могат да бъдат деинсталирани и по този начин да се освободи малко място. Може да бъде деинсталиран Windows Media Player, както и някои други програми.

Банери в настройките

Софтуерният гигант отдавна експериментира с показването на рекламни банери в настройките и този подход окончателно остава във версия 20H1. Новият банер е поставен в горната част на началната страница на настройките и показва иконката на профила, името на акаунта и възможност за преход към редактиране на данните на Microsoft акаунта. Но освен всичко това се виждат и линкове към OneDrive и към Windows Update.

По-лесно свързване на Bluetooth устройствата

Ако наблизо бъде открито Bluetooth устройство в режим на изчакване за свързване, операционната система показва уведомление с предложение за свързване. Целият процес на свързването става през програмния прозорец на уведомлението без да се налага влизането в настройките.
Засега бързото свързване работи само с клавиатурите и компютърните мишки на Microsoft Surface, но в бъдеще се очаква да се появи поддръжката и на други Bluetooth устройства.

Управление вида на текстовия курсор

Добавена е възможност за настройка на цвета и размера на текстовия курсор.

Drag-and-Drop с помощта на движения на очите

В новата ОС Windows 10 е интегрирана функция за работа с помощта на движения на очите с помощта на специално устройство за регистриране движенията на очите. Тази функция е особено удобна за хора с ограничени възможности. Тази възможност я имаше и преди, но сега е значително подобрена и вече поддържа Drag-and-Drop.

Обновени езикови настройки

Страницата с езиковите настройки показва използвания по подразбиране език за интерфейса на Windows 10, езика за приложенията, за сайтовете, за клавиатурната подредба, за разпознаването на речта и за настройката за региона.

Обновени настройки на уведомяванията

При пристигането на уведомление, в неговия програмен прозорец се показва иконка за директното изключване на конкретното уведомление или дасе извърши преход към настройките на уведомленията

Подобрена работа с няколко монитора

Windows 10 версия 2004 включва Windows Display Driver Model (WDDM) 2.7, който подобрява общата игрова производителност, изходния видеосигнал и честотата на обновяване при използването на няколко монитора в конфигурация за работа като един общ монитор. Дадена е възможност за частичното управление на буферната памет на видеокартите. Според Microsoft, по този начин е възможно да се намали латентността и да се повиши средната честота на кадрите в игрите. Корпорацията добавя, че за работата на тази функция е необходим дрйавера Intel 27.20.100.7859 и NVIDIA drivers 450.12 или по-нов. AMD още няма подобен драйвер и се очаква съвсем скоро също да представи подходящ драйвер.

Подобрена честота на опресняване и подобрения при използването на няколко монитора

Пролетното обновяване премахва промеждутъците при преместването програмния прозорец на една програма от един монитор към друг. Оправена е грешката при използването на един монитор от която при някои игри, стартирани в прозорец, се получаваше неприятно подскачане на изображението.

Калкулаторът

Добавена е възможност калкулаторът да се показва над всички други програмни прозорци.

Календарът

Добавена е възможност за бързо добавяне на събитие или напомняне директно от таскбара.

Намалено е времето за инсталиране на функционалните обновявания

Считано от версия 1703 започна намаляването на времето за инсталиране на функционалните обновявания. Версия 2004 продължава да намалява това време от сред 80 минути на под 20 минути. Освен това, Microsoft гарантира, че при подобно обновяване няма да има повече от едно рестартиране.

Подобрен контрол на хранилището

Добавени са нови команди за управление на хранилището:

Get-WindowsReservedStorageState
Set-WindowsReservedStorageState -State Disable

Възможен е избор кога да се осъществи обновяването

Във Windows Update е добавено уведомление за предстоящ ъпдейт, като потребителят можа да избере той да се инсталира веднага, през нощта или да избере друго удобно за него време

Други нововъведения

Нови възможности на DirectX 12: публикуван е предварителен преглед за разработчиците с материали за DirectX Raytracing Tier 1.1, DirectX Mesh Shader и други

Направени са и някои качествени промени във функции, които се използват често, за да се улесни тяхната работа. Версия 2004 ще донесе по-равномерно разпределен интерфейса за хората, ползващи сензорни екрани. Той е адаптиран специално за работата на Surface Pro 7, но ще повлияе положително и много други устройства

Добавена е настройка за скоростта на курсора на компютърната мишка

Промени в поведението на Cortana. Очевидно виртуалният асистент Cortana не повтори успеха на своите братовчеди от Google и Apple. Затова Microsoft я направи малко по-дискретна (ако въобще я ползвате), но и по-гъвкава. Сега Cortana се третира като отделно приложение със собствен прозорец. Съвсем скоро ще престане да бъде част от Windows Search. По думите на Microsoft компанията иска да я внедри по-тясно в работата на Microsoft 365 приложенията, но с дебюта си в 2004 Cortana ще бъде силно ограничена.

PowerShell Integrated Script Editor вече също е допълнителен компонент, който може да се деинсталира, но по подразбиране е инсталиран.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари