fbpx
-2.1 C
София

Ето кои съветски автомобили са копия на западни аналози

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Едва ли за някого е тайна, че най-разпространеният и популярен съветски автомобил Жигули е пълно копие на италианския Fiat 124, при това съвсем законно. Но не е особено известен фактът, че преди да започне масовото конвейерно производство на тези автомобили съветските специалисти са направили около 800 неособено големи промени и модификации.

Но ВАЗ 2101, на базата на който е създадена цялата класическа серия ВАЗ, съвсем не е единственият съветски автомобил, който е директно копиран от западен аналог. На практика всяка една легенда на съветската автомобилна промишленост се базира на някакъв модел от капиталистическия свят. Да се спрем по-подробно.

Москвич-400

Москвичът е отляво

През далечната 1945 година Червената Армия се връща от Германия не само с победата, но и с първия народен автомобил Opel Kadett K38. Всъщност, завръща се с целия завод за неговото производство. Такава е историята на първия култов модел на автомобила Москвич, производството на който започва през 1946 година. Но има особеност – в Германия производството на оригинала Opel Kadett K38 е прекратено през 1940 година и част от документацията е загубена. В резултат от това на съветските инженери съвместно с германските специалисти се е наложило да възстановяват липсващите компоненти.

Именно заради това не може да се каже, че Москвич-400 е абсолютно копие на западния аналог Opel Kadett K38. Този автомобил се произвежда до 1954 година включително. А след лека модифициране и увеличаване мощността на двигателя той се произвежда още няколко години под името Москвич-401.

Москвич-402

Този автомобил на жаргон е наричан „малката Волга“. Но всъщност той изобщо не е копиран от никоя Волга, а от германския Opel Olympia Rekord, който се произвежда за периода от 1947 до 1952 година. СССР произвежда „четиристотин и втория“ само две години – от 1956 до 1958 години, като от него са произведени 87658 броя.

След това той е заменен от модернизирания Москвич-407, който има малко по-различен двигател и външен вид. Но с това историята на Москвичите на базата на Opel Olympia Rekord не приключва. След поредната модернизация излиза Москвич-403, който се произвежда до 1965 година включително. Този модел е интересен с това, че има купе на 402, а двигател и някои други елементи от Москвич-408.

Волга ГАЗ-21

Ако се вгледате в автомобила Ford Mainline 1954, със сигурност ще забележите познатите черти на един от най-красивите и величествените автомобили на съветската автомобилна промишленост (разбира се, с изключение на специалния Чайка). Плагиатството е от ранга на това, което правят днес редица корейски и японски компании, които също копират какво ли не една от друга.

Твърди се, че за разлика от Жигули и Москвич, Волгата е създадена от нулата, само че някои основни елементи все пак са копирани. Но това няма значение, понеже автомобилът е хубав за времето си и се харесва на хората.

Волга ГАЗ-24 и следващите модели

С „Двадесет и четвъртия“ ситуацията е същата. Това е Ford Falcon 1962 с добре познатите черти – хромираната решетка пред радиатора, кръглите фарове, типичната форма на капака с издатина по средата. Този автомобил също е много удачен и дори след 50 години привлича вниманието.

Интересното при  Волга ГАЗ-24 е това, че той е най-секретният автомобил в цялата история на този съветски завод, за който не е публикувана дори една снимка от тестовите изпитания на полигоните.

Но след това специалистите на завода ГАЗ не могат да измислят нищо ново. Всички следващи Волги от този тип са все същия ГАЗ-24 с леко променена външност и понякога с форсиран двигател. Дори окачването остава непроменено в продължение на 45 години. ГАЗ-24 се произвежда от 1968 до 2009 година.

ЗАЗ-965

Италианският Fiat е вдъхнал живот не само на „класиките“ на ВАЗ. Малкият ЗАЗ 965 е копие на малолитражния автомобил Fiat 600 и руснаците жаргонно го наричат Гърбавия. Автомобилът е направен от специалистите на НАМИ (научен автомоторен институт) и МЗМА (московски завод за производството на малолитражни автомобили),  които изучават няколко модела от това време, Те са решили, че Fiat 600 е най-подходящ за производство чрез тогавашните съветски заводи и технологии.

Производството на първия съветски малолитражен автомобил започва в Запорожкия Автомобилен Завод. Най-различните модификации на Гърбавия Запорожец се произвеждат от 1962 до 1969 година. Продадени са над 322 хиляди Запорожеца.

ЗАЗ-966

Моделът ЗАЗ-966 известен в народа като „Запорожецът с големите уши“ е всъщност копие на NSU Prinz IV – германски автомобил, произвеждан от 1961 година нататък. В началото плановете са били този завод да копира Chevrolet Corvair, но поради неизвестни към днешен ден причини, съветските инженери са решили да копират NSU Prinz IV.

Москвич 2141

Работата върху този автомобил започва в средата на 70-те години. Интересното при Москвич 2141 е, че Министерството на автомобилната промишленост на СССР директно нарежда на ръководството на завода АЗЛК директно да копира оригинала, за да може всичко да стане колкото се може по-бързо. Оригиналът е франко-американският автомобил Chrysler Simca 1308, който през 1976 година става автомобил на годината. В завода АЗЛК е закаран един екземпляр на Chrysler Simca 1308 и съветските инженери директно от него са прекопирали всичко необходимо за „Четиридесет и първия“, както го наричат специалистите.

Според легендата, инженерите и дизайнерите на АЗЛК са били твърде обидени и унижени от този подход на съветското министерство, понеже в същото време са разработвали свой собствен модел. В крайна сметка Крайслерът не е изцяло копиран. Неговата предница е малко по-различна, има и други разлики

Но може би историята на бранда Москвич не е приключила и може да бъде възродена. Само че този път ще бъдат копирани китайски автомобили. Преди няколко месеца се появи информация, че нов модел Москвич няма да има, понеже Русия дори няма прототип на подобен автомобил, необходим, за да започне неговото производство на конвейер. Новият Москвич най-вероятно ще се окаже евтин китайски автомобил с подменено име, лицензиран като Москвич.

ГАЗ-13 Чайка и ЗИЛ-111

За разлика от всички изброени дотук модели съветски автомобили, Чайка не е направен за народа. За разлика от Волга, той няма как да се купи. Чайка вози само високопоставените чиновници и снимачни групи. При това чиновническите Чайки са били с черен цвят, а на снимачните групи – бели.

Този автомобил е одрал кожата на Packard Caribbean, като има малко и от Packard Patrician. Сходството с тези американски автомобили е много голямо и той изключително много прилича на американските автомобили от 50-те и 60-те години. Използват се редица американски технологии –  струва си да отбележим автоматичната скоростна кутия.

Основният конкурент на автомобилите Чайка е ЗИЛ-111. На външен вид той много прилича на Чайка, но всъщност е лимузина и има преграда между предните и задните седалки. По принцип ЗИЛ-111 е много по-разкошен и е предназначен единствено за партийния елит, което означава, че неговият статут е много по-висок от този на Чайка.

Заключение

По време на Студената война се разрази мащабна надпревара между СССР и Запада във всички сфери на индустрията, която символизираше силата и способността да създаваш нещо ново, да правиш иновации и да градиш бъдещето. Но докато Съветския съюз тогава се оказаха по-добри от капиталистическите си съперници например, в сферата на изследването на космоса и създаването на нови и нови оръжия, страната още от самото начало сериозно изостана по отношение на автомобилната промишленост. Наложи се СССР копира своите капиталистически съперници дори само, за да поддържа темпото.

Но днес ситуацията вече е съвсем друга.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

46 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини