9.2 C
София

Ето колко е платило ФБР за отключения iPhone

Най-четени

Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Благодарение на малко сметки вече знаем, че Федералното бюро за разследване на САЩ е платило над един милион долара на външната компания, която помогна за хакването на iPhone 5С, използван от масовия убиец от Сан Бернардино.

По време на свое изказване на Aspen Security Forum в Лондон, шефът на агенцията Джеймс Коуми по заобиколен начин разкри стойността на плащането.

„Платихме много. Малко повече отколкото ще изкарам на тази длъжност, а ми остават още седем години и четири месеца като директор. Но по мое мнение си струваше“, казва той.

Имайки предвид, че годишната заплата на Коуми като шеф на най-голямата правоохранителна агенция в света е 183 300 долара, това означава, че Бюрото е платило някъде около 1.34 милиона долара за хака. До плащането се стигна, след като Apple отказа първоначалното искане на ФБР да създаде софтуерен експлойт, който да даде достъп до телефона.

За добро или зло обаче, източници близки до ФБР твърдят, че в апарата не са намерени никакви данни, че извършителят е комуникирал с поддръжници на „Ислямска държава“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини