На 14 март почина известният астрофизик Стивън Хокинг. Той е искал на надгробната му плоча да бъде изсечена специална формула.

През 2002 година, на своята 60-годишнина доктор Хокинг каза, че иска на неговата надгробна плоча да бъде издълбана формулата на Бекенщайн-Хокинг. Това е формулата, описваща ентропията на черната дупка.

Тази формула е централният елемент от познанието ни за черните дупки във Вселената. Стивън Хокинг я е извел заедно със своя колега Яков Бекенщайн. Ето как изглежда:

В тази формула ентропията е обозначена с буквата S, а площта на повърхността на черната дупка – с А. Останалите символи са константи: k е константата на Болцман, c е скоростта на светлината, ħ е константата на Планк и G е гравитационната константа.

С тази формула Хокинг и Бекенщайн доказаха, че ентропията на черната дупка е пропорционална на нейния хоризонт на събитията. Това е важно, понеже ентропията на обикновеното тяло е пропорционална на неговия обем, а не на неговата площ.

Формулата на Бекенщайн-Хокинг решава противоречието в теорията на черните дупки със законите на термодинамиката. Но възникна нов парадокс, засягащ основите на квантовата механика. Физиците се питат: безследно ли изчезва информацията в черната дупка?

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
4 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
DragonSlayerpedromb7647ъъъДаниел Десподов Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
FAVR
FAVR

ако докажат че информацията изчезва безследно няма ли да нарушат основен закон на физиката и да трябва да пишат учебниците наново

pedro
pedro

Преди да умре, Хокинг каза, че всъщност информацията не се губи, а само се разбърква, като по-късно добави, че в редки случаи е възможно да се възстанови. Но явно авторът на статията хабер си няма.

Читател
Читател

“ Физиците се питат: безследно ли изчезва информацията в черната дупка?“

Този въпрос е зададен от самия Стивън Хокинг преди повече от 30 години.
Въпроса е известен още като „Парадокса на Хокинг“. Самия Хокинг дава отговор на въпроса на международен форум на физиците. Потърсете повече информация и допълнете ако искате статията.

Zapoznat
Zapoznat

Тук не се допълва.
Тук само се превежда.

pedro
pedro

Не смей да развиваш такива теми, че математиката ти не стига даже да не те лъжат баничарницата

ъъъ
ъъъ

Нормално – това е най-значимото му достижение, ако не и единствено. Колкото до парадокса – той даде преди няколко години изявление, че информацията се запазвала в паралелна вселена…

mb7647
mb7647

Черната дупка ,в центъра на галактиката вече не съществува ,на мястото и има Магнитар .

DragonSlayer
DragonSlayer

Всъщност, не, Леонард Съскинд доказа преди няколко години, че информацията не се губи. Спорът между него и Хокинс по въпроса е известен като Войната за Черната дупка и Хокинс накрая призна доводите му. Пак Съскинд доказва и колко точно информация може да съдържа една черна дупка и ако не се лъжа, това имаше някакво отношение към повърхността на „хоризонта“.