Животът на големите електроуреди е средно 12 г., а на малките – наполовина

0
3

Замисляли ли сте се някога колко време живеят електроуредите, които използваме ако не ежедневно, то със сигурност ежеседмично в бита си? И защо се случва идеално запазената и поддържана готварска печка внезапно да се предаде, след като дълги години е служила в кухнята? Отговорът е твърде прост – изработила си е годините или иначе казано, изтекло й е времето.
Когато клиентът купува електроуред, той се интересува обикновено от външния вид, качеството и марката. А е редно да знае и колко време ще работи, за да не очаква прекалено много от него. По принцип всеки си има определени години живот. Разбира се, той е различен за различните марки. В някои случаи – по-дълъг, в други – по-кратък.

Истината е, че вечни уреди няма

Италиански учени са си направили труда да създадат подобие на наръчник за трайността на най-използваните електроуреди. Според тях проблеми, породени преди посочената крайна дата, могат да се оправят и с един ремонт. Но ако времето на уреда е минало, е по-добре директно да се купи друг, тъй като поправката ще е временна и скъпа.
Най-използваният уред в бита е не печката, както се смяташе донеотдавна, а телевизорът. Печката е била един от най-употребяваните уреди, но преди години. В днешно време хората най-често включват телевизора. Може би след години достойна конкуренция ще бъде компютърът, но засега Интернет отстъпва на телевизията. Животът на телевизора е обикновено около 10 години. Но има модели, които спокойно

могат да издържат и до 25 години

След четвърт век употреба обаче и най-качественият телевизор си плаче за подмяна. Старите модели по принцип издържат по-малко. Техният ремонт е и по-скъп, тъй като резервни части се намират по-трудно. Но ако телевизорът ви даде някакъв проблем преди десетата година, не бързайте да купувате нов, а потърсете техник.
Малко по-различно стоят нещата с компютрите. Тяхната издръжливост зависи най-вече от техническия прогрес. Като уред те изтрайват около 7-10 години, са изчислили италианците. Но като софтуер остаряват твърде бързо – за около 2 години, че и по-малко. Ако компютърът се използва като основно средство за работа, той издържа максимум 3 години.

Ако е само за удоволствие

– чат, игри, търсене на информация в Интернет, – може да изкара и пет години.
Що се отнася до музикалната уредба и видеото, то нещата там стоят по следния начин. Около 10 години издържа музикалната уредба. В някои случаи тя може да свири и 15 години, без да създаде проблем. Но обикновено след десетата започват да се появяват нередности. Най-често се замърсяват главите на касетофоните или четящите устройства на дисковете. По-сериозно е, когато четящото устройство изгърми. Тогава експертите съветват директно да се купи нова уредба, защото излиза почти на същата цена, както ремонтът на старата.
При видеото положението е почти същото. Ако проблемът е сериозен,

изобщо не се захващайте с ремонт

Тук няма посочени години за живот, а часове. За видеото те са около 5000. За съжаление италианците не са включили DVD-системите в проучването си.
Как стоят нещата в кухнята? Най-дълго работи готварската печка. Нейният живот е средно около 15 години. Следва хладилникът. Той издържа до 12 години. За толкова изтича и времето на фризера. Миялната машина и пералнята работят безотказно около 10 години, след което започват да показват дефекти. Микровълновата печка работи около 8-9 години.
Има едно неписано правило – колкото по-голям е уредът, толкова по-дълъг му е животът. И обратното. Според италианците в по-големите уреди е вложена повече техника и именно това удължава годините им.
Сред по-малките

най-дълголетна е прахосмукачката

Тя може да служи вярно на човека близо 10 години, но в повечето случаи започва да се разваля на осмата. Шест години е максимумът, който експертите дават на тостера. С една година по-малко пък работи кафе-машината. Пет години е и животът на ютията.
В класацията на италианците са попаднали и мобилните телефони. В техния случай обаче животът се определя от вида на батерията. Той може да бъде от 5 до 10 години. Препоръчително е обаче да се сменя на всеки 5. Самият телефон като апаратче може да издържи доста дълго – над 10 години, стига да не пада твърде често на земята.

Сред най-употребяваните вещи,

захранвани с ток, са попаднали и електрическите крушки. Техният живот се определя, както е известно, не в дни и години, а в часове. Обикновената свети около 1000 часа, докато икономичната може да издържи и 10 хиляди часа.
С крушките обаче нещата са малко по-сложни. Продължителността на работата при тях зависи от много фактори: каква е мощността им, по колко време в денонощието стоят включени, колко често се включват и изключват и т.н

Източник: в-к Сега

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за