Жители на малък град в Колорадо ще отстрелват дронове за $100

0
45


Не, не е шега. Жителите на малък град в щата Колорадо ще могат да се сдобият с разрешителни за отстрелването на дронове на американското правителство. Стига предложението да бъде прието от местният парламент.

„Подобно на много общности от Запада в провинциална Америка, където се предлага парично възнаграждение за убиването на хищници, които вредят на човек и неговите интереси, управата на град Диър Трейл (Deer Trail) постановява ловни разрешителни и възнаграждение за убийството на безпилотни въздушни летящи апарати, което решение е в духа на традициите на суверенитет и свобода на Запада“, се заявява в предложената мярка от жителя на Диър Трейл Филип Стийл. 

Според предложението, свалянето на част от дрон – да речем крило или фюзелаж – ще донесе на стрелеца сумата от $25, докато свалянето на дрон – $100. Има обаче две условия. Първото е, че за да получите разрешително е нужно да се платите сумата от $25. Второто е повече от странно – дрон-килърът трябва да разбира английски, което може би е породено от страх, че тълпи от емигранти ще тръгнат към Диър Трейл в момента, в който се приеме предложението и ще отнемат на местните добре платеното удоволствие да стрелят по летящи роботи.

Предложението има и други рестрикции. Например това, че дрона трябва да лети на по-малко от 1000 фута (малко над 300 метра) височина и може да се ползва пушка от 12-ти калибър надолу.

Всъщност пред местна телевизия Стийл признава, че той не е виждал дрон да прелита над Диър Трейл, град където е проведено първото в света родео. В духа на местния патриотизъм, той отбелязва, че настоящето предложение има знаков смисъл.

А Майкъл Пек от Forbes пък се притеснява за друго.

Той си задава въпроса какви ли ще са последствията от отстрелването на един Predator на стойност $5 млн.? „Глобата може да е по-голяма от бюджета на целия Диър Трейл (по данни от 2010г. в града има 546 жители). Мисля си, че това е от онзи тип лудости на малкия град, които карат председателят на търговската камара да си блъска главата в бюрото“, пише Пек и заключава:

„Само че подобно предложение говори за нарастващата нетърпимост на американците към загубата им на неприкосновеността на тяхното лично пространство и типичния отговор на американеца, който е, че единствения отпор на тази загуба е да отвори дупка във виновника за това“.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари