Жюстин Томс: Ако АСТА влезе в сила вероятно интернет ще е нещо много лимитирано

0
28

Име: Жюстин Томс
Възраст: 40
Образование: висше
Позиция: Управител Ей Би Си Дизайн, ръководител проекти Аз медиа – Инвестор
Фирма: Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън, Инвестор.бг
Семейно положение: омъжена, 3 деца

Сайтове: www.abcbg.com, www.kafene.bg, www.diploma.bg, www.az-jenata.bg, www.az-deteto.bg, www.ludimladi.bg

Личен сайт: www.justinetoms.com / blog.justinetoms.com

Девиз: усмихни се

С какво се занимаваш в момента?

В момента се занимавам с няколко различни нови проекта, разбира се – развитието на настоящите ми проекти и фирми. Все интересни неща. Отделно, като член на УС на IAB България съм активно въвлечена в организацията на IAB Форум България, който ще се проведе на 14 март 2012. Успоредно с това тече доста динамично и подготовката на старта на регистрациите за 13-тото издание на конкурса БГ Сайт. Не ми е скучно : )

Разкажи за новите неща и проекти около теб, има ли такива?

Да, разбира се. В нашия бизнес, с толкова динамично и постоянно обновяващо се ежедневие няма как да не се занимаваме винаги с нещо ново. За момента, обаче, предпочитам да ги задържа в тайна. Когато им дойде времето.

Какво работеше преди това?

Преди … в последните 14 години се занимавам само с това – уеб : ) Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън стартирахме именно в края на 1997-ма. Доста време …

Какви са най-честите трудности, с които се сблъсквате при организацията на БГСАЙТ?

Трудности – все по-малко, все пак вече го правим от 13 години : ) Основното е да следим динамиката на бранша, да отговаряме на нивото на родния уеб, да сме адекватни с жури, категории, оценяване. Мисля, че се справяме : )

Какво според теб липсва в българския интернет?

Вероятно ще повторя други, казали го преди мен, но три неща основно липсват – от една страна достатъчно и разнообразно съдържание на български език, от друга страна – достатъчно инвестиции в нови, интересни, сериозни онлайн проекти, и на трето място, но основно – доверие от страна на рекламодателите във възможностите на онлайн средата за маркетингови активности. Мисля, че с времето всичко това ще се преодолее.

Четеш ли kaldata.com?

Да : ) Понякога. Следя най-вече през RSS и отивам на сайта, когато конкретно заглавие ме заинтересова.

Има ли нещо в българския интернет, което ако можеше би променила?

Да, бих върнала куража, ентусиазма и готовността за риск, който имаха в началото собствениците на онлайн ресурси и бизнес на тези, които са в момента сред водещите играчи.

Има ли разлика между български и международен интернет?

Имаме доста специфики, разбира се. Но и не се отличаваме много. Имаме добре разработени онлайн медийни групи, относително невисок дял на онлайн рекламата сред другите – около 7-8%, все пак висока пенетрация – около 50%. Основно предимство е все пак доброто покритие и относително ниските цени на достъп до Интернет за цялата страна.

Как си представяш родния и чуждия интернет след 5 години?

Интересен въпрос. Вероятно мога да отговоря, че родния ще е 2 години напред, а чуждия – 15. Истината е, че нещата са много динамични и в тази ситуация България не може много да изостава. Ясно е, че ще вървим все повече към мобилно потребление. Ясно е, че телевизия и Интернет ще са все повече едно.

Любопитно ще е развитието на казуса АСТА, който в момента разбуни онлайн общността у нас и в цяла Европа. Възможно е, макар и твърде малко вероятно, интернет да е нещо много лимитирано след някоя година, ако АСТА все пак влезе в сила.

Има ли неща в професионален план, които не си направила все още и много искаш да направиш?

Вероятно – да. Човек ако е направил всичко, което е искал – значи е приключил с развитието си. Търся постоянно нови предизвикателства и опитвам да ги преодолявам. Иначе няма да е интересно.

Кой е най-големият ти успех?

Голямо клише, но е факт – моят екип, хората, с които пряко работя всеки ден, с които споделяме радостта от успеха заедно.

А провал?

Е, има неуспешни проекти, които едва ли бих нарекла именно „провал“. Всичко е опит. Ако извлече човек достатъчно поуки от всяко нещо – нищо не може да се окачестви като провал.

Има ли въпрос, които искаше, а не ти зададохме? Ако е да какъв е той?

Да : ) Работя ли върху нова книга? Да, върху две. Да видим коя ще изпревари. : )

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари