fbpx
1.4 C
София

Забравете метавселената, Зукърбърг казва, че WhatsApp може да бъде истинската машина за пари

Зукърбърг заяви, че бизнес съобщенията в WhatApp и Messenger могат да се превърнат в основен стълб на бизнеса на компанията през следващите години.

Най-четени

Марк Зукърбърг иска служителите му да знаят, че не е забравил как се печелят пари.

Главният изпълнителен директор на Facebook, който прекара по-голямата част от последните 12 месеца, изгаряйки милиарди долари, за да превърне империята си в „метаверсална“ компания през следващите години, леко обърна курса тази седмица и заяви, че WhatsApp, а не земята на аватарите, вероятно ще стимулира ръста на продажбите през следващите години. Коментарите, направени пред служителите на Meta по време на среща на цялата компания, за която първо съобщи Ройтерс, идват седмици след масовите съкращения на 11 000 служители в компанията, които разтревожиха както работниците, така и инвеститорите.

Зукърбърг отговори на въпросите на служителите, като заяви, че бизнес съобщенията в WhatsApp и Messenger

„вероятно ще бъдат следващият основен стълб на нашия бизнес“.

Той каза, че монетизацията на тези две приложения в сравнение с по-зрелите приложения на Facebook и Instagram все още е на сравнително ранен етап. Само WhatsApp е определено най-използваното приложение за съобщения в света с приблизително 2 млрд. потребители през 2020 г. Въпреки че според съобщенията предишните собственици на WhatsApp са имали мантра: „Никакви реклами, никакви игри и никакви трикове„, Meta е прекарала години в заиграване с начини за бавно интегриране на рекламата чрез платформата през следващите години.

В същото време Зукърбърг се опита да омаловажи огромната инвестиция, която прави в продукти от метавселената. Когато беше попитан за разходите на компанията, Зукърбърг съобщи, че служителите са най-големият разход, следван главно от инфраструктурната поддръжка на семейството му от реклами. А, и да, 20% от разходите на компанията са отишли за Reality Labs, сегментът в надзора на нейните амбиции в областта на метавселената. 40% от бюджета на Reality Labs отива за продукти за виртуална реалност, а други 10% – за социални платформи, подобни на метавселената, съобщи Зукърбърг.

Meta не е отговорила веднага на молбата на Gizmodo за коментар.

Въпреки че Зукърбърг не се отказва от метавселената по никакъв начин, неотдавнашните коментари показват, че той започва да приема поне донякъде сериозно критиките на служителите и акционерите към неотдавнашната бизнес стратегия на компанията.

Сегментът Reality Labs на Meta вече е загубил 9,4 млрд. долара само през тази година. Приходите в Reality Labs също са намалели с почти 50% на годишна база през третото тримесечие, въпреки че Meta притежава Quest 2, който е най-лесно продаваемият потребителски VR хедсет в света. Въпреки това, вместо да затегнат коланите си пред лицето на по-разклатените продажби на VR тази година, Зук и екипът му предпочетоха да пуснат лъскави, но предимно безполезни, проследяващи очната ябълка слушалки за смесена реалност на стойност 1500 долара. И вероятно зад ъгъла се очакват още оперативни загуби, свързани с метавселената.

„Наистина очакваме, че оперативните загуби на Reality Labs през 2023 г. ще нараснат значително спрямо предходната година“, заяви Мета в изявление за CNBC след отчетите си за третото тримесечие. „След 2023 г. очакваме да ускорим инвестициите в Reality Labs така, че да можем да постигнем целта си за увеличаване на общите оперативни приходи на компанията в дългосрочен план.“

Инвеститорите на Meta изглеждат все по-раздразнени от перспективата за някои дългосрочни залози без сигурна възвръщаемост. Към началото на ноември цената на акциите на компанията е спаднала с повече от 72% от януари, когато Зукърбърг потвърди ангажиментите на компанията в областта на метавселената.

„Ако някоя друга компания беше направила това, щяхте да имате инвеститори активисти, които да пишат писма, да предлагат алтернативни списъци с директори, да изискват промяна“, съобщи главният финансист на AllianceBernstein за развитието на САЩ Джим Тирни пред Financial Times по-рано тази година. AllianceBernstein е акционер в Meta. „Мисля, че Марк чу кристално ясно какво искат инвеститорите. Той е взел своето решение.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини