Забранени числа, публикуването и записването на които се счита за нарушение на закона

2
17

В новия закон за защита на авторските права в цифровата епоха (DMCA) има параграф, според който записът на твърд диск или публикуването на някои числа може да се счита за нарушение на законодателството. Видеоблогерът Wendoverproductionsн ги нарече „забранените числа„.

 

Разбира се, става дума за криптографията и използваните в нея прости числа. Много методи за шифроване използват големи прости числа. Съвсем опростено може да се каже, че ако А и В са две големи прости числа, записани в безопасно място (например в банков сървър), а С е произведението на тези числа, записано в компютъра на потребителя, то когато предстои транзакция, потребителят показва на банката своето число, а банката проверява, дали наистина това е произведението на А и В.

Главна особеност на простите числа е, че е трудно да бъдат пресметнати – дори и мощните компютри изразходват икономически неоправдано дълго време, за да открият и изчислят големите прости числа. Ето защо, откриването на ново най-голямо просто число се счита за събитие.

В края на 90-те години, едно от тези прости числа, съставено от 1401 цифри се използваше в системата за защита срещу пиратските копия на DVD дисковете. Притежателите на авторски права спечелиха много съдебни дела срещу хора, които за записали този ключ за шифриране, а записът на това число на твърдия диск се счита за нарушение на DMCA.

 

Има и други примери. През 2007 година МРАА заплаши със съд администраторите на уеб-сайтове, които публикуват шестнадесетичното число, което се използваше за шифриране на HD видеото на DVD и Blu-ray дисковете. Това предизвика много протести и администраторите започнаха да публикуват цветни линии, цветовете на които всъщност са шестнадесетичните числа на шифриращия ключ.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "Забранени числа, публикуването и записването на които се счита за нарушение на закона"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
djagi
djagi

Не е нормално това, да държиш права в/у число, било то и просто. Май само в най-демократичната държава стават такива абсурди. Няма да се учудя, да са патентовали и цвят.

Nervous
Nervous

Cocka Cola – Червен Pantone 484. Не е патент, но е търговска марка.