САЩ официално забрани използването на Linux дистрибуцията Fedora на територията на Крим.

Вторник, 5 септември, в рускоезичната версия на международния проект Fedora се появи съобщение за забрана на експорта на тази Linux дистрибуция на територията на Крим. Това е направено в съответствие с новите санкции на САЩ срещу Русия.

В уеб-страницата, описваща експорта на Fedora и свързаните с тази дистрибуция продукти се казва, че в съответствие с Изискванията на транспортния контрол на САЩ EAR (Export Administration Regulations), се забранява експорта, реекспорта и даването на Fedora в редица държави, включително Куба, Иран, Северна Корея, Судан, Сирия и Крим.

В съобщението отделно се споменава за действащото в проекта правило „Don’t ask, don’t tel“, според което потребителите и участниците в проекта не са длъжни да съобщават откъде са и къде възнамеряват да използват Fedora. Администрацията на проекта препоръчва на новите и предишните участници във Fedora общността да не указват националността си в личните данни. Програмистите и потребителите, посочили гражданство в държава на която САЩ е наложила санкции, ще получат бан.

Fedora е свободна и отворена дистрибуция на операционната система GNU/Linux.

Съобщението предизвика най-разнообразни реакции в Глобалната мрежа. Сега се уточнява дали забраната важи за Украинската територия на Крим или за руската територия. Преобладават възмущенията, че се налага забрана върху софтуер, писан от целия свят. Но Fedora е регистрирана в САЩ организация и просто спазва закона.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
11 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Наско
Наско

Хахахаааааааа хяхяхяя сгеа идва ред на един много важен въпрос и той е следенето на всеки един потребител който използва Fedora и другите дистрибуции . От няколко месеца се знае , че единствените ОС които не се следят са Unix базираните OpenBSD , FreeBSD , TrueOS(PC-BSD) , Desktop-BSD . Има още , но те са не толкова free от към телеметрия .

Коментар
Коментар

пак нищо не си разбрал уиндоусоносителю. Тези данни се попълват по желание.

Debian
Debian

Дори и в Линукс дистрибуциите да вкарат телеметрия, съм убеден, че има една която няма да го направи – и това е Debian.

NGC
NGC

Ако намериш и една функция, и един ред в кода на OpenBSD (за другите също, но за OBSD лично съм прележдал кода), който да има *нещо* общо с телеметрия, ще бъда изключително благодарен да разкажеш!

Наско
Наско

Аз ли пиша на някакъв друг език или вие всичките четете между редовете . Казах че Debian и Fedora се следят , Fedora води по статисктика . Също казах , че BSD НЕ СЕ СЛЕДЯТ , колко по човешки да обясня . Занимавам се с компютърна сигурност , ползвам BSD , Win XP . Ходя на семинари постоянно , само споделям информация . Не съм нападал никого …..

NGC
NGC

Аз поне не съм се опитвал да те нападам Наско. Предложението ми за одит на кода е в сила разбира се. Ако е прзвучало като нападка – прощавай! Жив и здрав и успех с работата ти в сферата на сигурността. 🙂

Debian
Debian

Кой следи Debian и по какъв начин? Осъзнаваш ли какви тъпотии пишеш? Хора като Едуард Сноудън и Джулиан Асандж използват Debian, на тях вярвам повече отколкото на „наско“ от калдата!

Cybercop
Cybercop

Все се чудех, защо Марк регистрира фирмата си на остров Ман. Изглежда не е било само заради данъците.

Mhm
Mhm

За да не попадне под ударите на „евроатлантическата свобода“. Червеношапковците и без това имат двойно по-малък пазарен дял от Убунту/Дебиан, а Русия е втората в света по брой уеб сървъри страна, така че си изиграха лоша шега с този номер.

Debian
Debian

Хаха, смешници. Затова използвам Debian. Защото е наистина свободна дистрибуция.

Авторе, изтрий това от статията си:
„Fedora е свободна и отворена дистрибуция на операционната система GNU/Linux.“
Щом я забраняват значи не е свободна.

pix3l
pix3l

Да говориш глупости за неща, от които нищо не разбираш не те прави по-умен, запомни го! 😀

Debian
Debian

Какво толкова има за разбиране – Debian и Ubuntu не са забранени никъде, а Fedora и Red Hat – са. Red Hat не само е забранен на някои места, но и е платен, а Debian и Ubuntu са безплатни. Като добавиш и факта, че Debian-базираните са по-добри във всяко отношение ти става ясно защо са най-използвани. И за сървъри, и за десктоп, и в Облака, и в IoT – навсякъде номер 1 по популярност са Ubuntu и Debian. Тук в калдата дори няма кой да се сети да напише статия когато излезе нова версия на Red Hat или Fedora, хахахаха… Виж още »

Пламен
Пламен

Излиза, че напълно свободни могат да бъдат само дистрибуциите, чиито организации не са регистрирани в САЩ

Mhm
Mhm

Убунту, например.

Cybercop
Cybercop

Или повечето от останалите. С изключение на Червената шапка, американските Linux проекти са нищожен брой. Интересно ми е, произведението на университета Бъркли в Калифорния – BSD, което се скъсаха да хвалят, под какво законодателство попада. Дали не е Швейцарско.

Debian
Debian

Не му обяснявай на тоя идиот. Откакто е тук пише едно и също. Няма капацитет да измисли друго.

Bai linux
Bai linux

Тези дистрота винаги са смешки.Те са линукс, които някой прави вместо теб.Започнете с някоя мета и ще разберете истината.