САЩ официално забрани използването на Linux дистрибуцията Fedora на територията на Крим.

Вторник, 5 септември, в рускоезичната версия на международния проект Fedora се появи съобщение за забрана на експорта на тази Linux дистрибуция на територията на Крим. Това е направено в съответствие с новите санкции на САЩ срещу Русия.

В уеб-страницата, описваща експорта на Fedora и свързаните с тази дистрибуция продукти се казва, че в съответствие с Изискванията на транспортния контрол на САЩ EAR (Export Administration Regulations), се забранява експорта, реекспорта и даването на Fedora в редица държави, включително Куба, Иран, Северна Корея, Судан, Сирия и Крим.

В съобщението отделно се споменава за действащото в проекта правило „Don’t ask, don’t tel“, според което потребителите и участниците в проекта не са длъжни да съобщават откъде са и къде възнамеряват да използват Fedora. Администрацията на проекта препоръчва на новите и предишните участници във Fedora общността да не указват националността си в личните данни. Програмистите и потребителите, посочили гражданство в държава на която САЩ е наложила санкции, ще получат бан.

Fedora е свободна и отворена дистрибуция на операционната система GNU/Linux.

Съобщението предизвика най-разнообразни реакции в Глобалната мрежа. Сега се уточнява дали забраната важи за Украинската територия на Крим или за руската територия. Преобладават възмущенията, че се налага забрана върху софтуер, писан от целия свят. Но Fedora е регистрирана в САЩ организация и просто спазва закона.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари