Забраниха на китайските чиновници да играят игри по време на заседания

1
34
Всяка пролет в китайската столица Пекин се провежда събрание на Китайската комунистическа партия, на което се обсъждат най-важните въпроси във връзка с близкото бъдеще на страната, включително, например, сумата, която ще бъде изразходвана за национална сигурност.

Независимо от сериозността на темите, дискутирани по време на конгреса, дългите заседания изморяват народните представители, които или потъват в сладка дрямка, или се увличат в игри на своите смартфони. Същевременно благодарение на все по-голямото внимание от страна на пресата опитите им да отдъхнат или да разпуснат със странични дейности все по-често стават достояние на широката общественост.

Партийното ръководство е убедено, че кадрите с чиновници, играещи на своите телефони, влияят негативно върху репутацията на конгреса, правейки го твърде „лекомислен“ в очите на народа. Поради това контролираното от правителството на страната издание „Женмин жибао“ публикува ултиматум от ръководството на партията: или участниците в заседанията няма да се отвличат от обсъжданите на него въпроси, или ще загубят длъжността си на делегати на конгреса.


Да загубят „правото си на глас“ могат не само чиновници, но и членовете на Народния политически консултативен съвет на Китай, които не са политици, а присъстват на заседанията в качеството на съветници. Един от тези „консултанти“ е известният баскетболист Яо Минг, станал известен по целия свят благодарение на популярното меме.

През последните месеци местното партийно ръководство се зае активно с подобряването на дисциплината на чиновниците. На 20 декември миналата година то им забрани да извършват пищни погребения, на 30 декември – да пушат на обществени места, а на 23 февруари тази година – да използват фойерверки, чуждестранни марки автомобили и скъпи цигари.

В началото на януари 2014 г. в Китай беше снета дългата забрана за продажба на игрални конзоли. Местните власти взеха решение отново да разрешат продажбата на подобни устройства, тъй като много жители на страната използваха за същата цел своите смартфони, правейки по този начин забраната безсмислена.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари