Забраниха на специалните служби на 5 страни да използват компютри на Lenovo

3
41

Специалните служби на Великобритания, САЩ, Австралия, Канада и Нова Зеландия са получили забрана за използване на персонални компютри на китайския производител Lenovo заради открити по време на проведени тестове уязвимости, се казва в статия, публикувана от австралийското издание Financial Review. Китайските технологични компании отдавна са обект на внимание от страна на правителствата на много страни. Припомняме, че по-рано други двама китайски производители на електроника – Huawei и ZTE, бяха заподозрени в шпионаж в полза на Китай.

Lenovo нахлу стремително на пазара на компютърна техника и бързо спечели популярност сред потребителите, но този факт не доведе до широко използване на оборудване на компанията в правителствените учреждения.

По данни на изданието, след проведени обстойни лабораторни тестове са били установени няколко уязвимости във фърмуера на компютрите, произведени от Lenovo, позволяващи на хакери да получат отдалечен достъп до устройството.

Истинската причина за налагането на забраната обаче вероятно се крие другаде – във възможната на връзка на Lenovo с правителството на КНР. Китайската академия на науките притежава съществен дял в компанията Legend Holdings, която е най-големият акционер на Lenovo. Очевидно този факт кара западните правителства да се въздържат от използването на компютри с марката Lenovo.

Малко по-късно от Lenovo опровергаха тази новина със следното съобщение:

Статиите, публикувани на 27 и 29 юли 2013 г. в австралийското издание Financial Review твърдят, че Министерството на отбраната е издало забрана към специалните служби да използват компютърно оборудване от Lenovo.

Тази новина не отговаря на истината. Няма забрана, издавана от Министерството на отбраната против Lenovo или техните компютри, нито за класифицирани, нито за некласифицирани системи.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари