fbpx
1.4 C
София

Заведоха дело срещу Apple за монопол в полето на финансовите технологии

Най-четени

В САЩ беше заведен групов иск срещу технологичния гигант Apple с обвинения за това, че компанията е използвала своето пазарно влияние в индустрията на мобилните устройства и технологии, за да попречи на конкурентни компании да развият и популяризират собствени разплащателни технологии и услуги.

Груповият иск е подаден във федерален съд в Калифорния от Affinity Credit Union, базиран в Айова лицензиран кредитен съюз. От Apple не са отговорили на отправените запитвания за допълнителен коментар от BBC и някои технологични медии.

Според подадената жалба в съда, Apple “принуждава“ потребителите, които използват нейните смартфони, смарт часовници и таблети, да използват собствения ѝ портфейл за безконтактни разплащания, за разлика от производителите на Android устройства, които позволяват на потребителите да избират между различни портфейли за онлайн разплащания, като Google Pay, Samsung Pay и редица други.

В жалбата още се твърди, че Apple е попречила на потребителите да използват други конкурентни мобилни портфейли, които също предлагат аналогични финтех технологии – като разплащания с едно докосване през NFC, контрол над картите и транзакциите в реално време и други.

Affinity Credit Union на Айова заяви, че антиконкурентното поведение на Apple е принудило повече от 4000 банки и кредитни съюзи, които използват Apple Pay, да плащат поне 1 милиард долара допълнителни такси годишно за привилегията техните клиенти да могат да използват разплащателните им карти посредством вградения портфейл в еко системата на компанията.

Отделно в делото се твърди, че поведението на Apple също минимизира нейния стимул да развива Apple Pay и да прави портфейла по-устойчив на заплахи в сигурността.

„Поведението на Apple вреди не само на финансовите институции и банките, които издават разплащателни карти, но и на потребителите и на конкуренцията като цяло“, казват от Affinity Credit Union. „Ако Apple беше изправена пред условия на конкуренция, тя със сигурност не би могла да държи технологиите си на това равнище.“

Петитумът по съдебния иск е парична компенсация с неуточнен размер и прекратяване на антиконкурентното поведение от Apple

Други правни битки

Apple вече е изправена пред потенциална тежка глоба, след като на 2 май регулаторите на Европейския съюз заявиха, че е злоупотребила с господската си позиция на пазара на iOS устройства и мобилни портфейли, като е отказала да даде достъп  на своите конкуренти до NFC модулите и останалите технологии на дигиталните устройства, с което е пресякла възможностите за развитие на други разплащателни услуги.

Отделно, според съдебният иск Apple начислява на банките и другите финансови институции комисионна от 0,15 % за кредитни транзакции и фиксирана такса от 0,5 цента за дебитни транзакции през Apple Pay, докато конкурентните услуги, базирани на Android, не таксуват за тази услуга.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини