Заведоха дело срещу Google, Amazon и Microsoft за неправомерно събиране на снимки на стотици хиляди души

1
593
Facial Recognition System concept.

Amazon, компанията майка на Google-Alphabet и Microsoft са изправени пред съдебен иск поради обвинения, че са използвали снимки на хора, получени без разрешение, за да обучават системите си с изкуствен интелект и машинно обучение, без тяхното разрешение. Съдебният иск е заведен от граждани в Илинойс във вторник, като според местното доказателство, ако обвиненията се потвърдят, действията на компаниите представляват нарушение на биометричния закон за поверителност.

Въпросните снимки, заради които е възникнал спора, са били част от базата данни на IBM Diversity in Faces, която е предназначена да подобри изучаването на обективността и точността при технологиите за разпознаване на лица, като анализира хиляди снимки и събира информация за черти и детайли на лицето като тона на кожата, възрастта, видимата възраст и пола. Данните включват общо 1 милион изображение на човешки лица, на които освен споменатите показатели, са анализирани и други черти като симетрията на лицето, дължината на носа и височината на челото.

Двамата жители на Илинойс, завели съдебните дела, Стивън Ванс и Тим Дженецик, казват, че техните изображения са вили включени в тази база данни, без никой да е поискал изричното им разрешение, и всъщност дори доскоро не са подозирали за това. Според местните закони на Илинойс, събирането, съхранението и използването на биометрична информация е незаконно без писменото съгласие на субекта, на когото принадлежи, съгласно Закона за поверителност на биометричната информация, приет от законодателния орган на Илинойс през 2008 г.

Подсъдимите компании, според обвиненията на ищците, са „избрали да използват и да се възползват от биометрични идентификатори и информация, снети от снимки, качени от потребители на територията на Илинойс, управлявани от базирани в Илинойс потребителски акаунти, компютри и мобилни устройства и/или заснети в Илинойс“, се казва в петитума по делото. В доклада за съдебните дела, се казва още, че „По този начин обвиняемите са изложили жителите и гражданите на Илинойс на продължаващи рискове за неприкосновеността ни личния живот, знаейки, че тяхното поведение ще навреди на тези жители и граждани в Илинойс“.

Технологиите и системите за разпознаване на лица и биометрична информация непрекъснато се сблъскват със спорове и противопоставяне на защитниците на личния живот, неприкосновеност и поверителност и със законодателите, а няколко града забраниха употребата на подобни технологии от страна на общините, което се случваше до момента, с цел опазване на сигурността в някои общински жилища и сгради под наем. Миналата година депутатите Демократичната партия предложиха да приемат забрана за използването на системи за лицево разпознаване в жилищните сгради. Все пак системите за разпознаване на лица са на път да станат широко и масово разпространение и на летищата и търговските центрове, а някои компании ги внедряват дори в полицейските управления на САЩ.

Критиците цитират проучвания, показващи, че често технологията има ниска степен на точност при разпознаването на женски лица и на лица на хора от малцинствени групи. Когато работи правилно, добавят те, технологията има потенциала да се превърне в неизбежна и инвазивна форма на постоянно видеонаблюдение. Компании като Clearview Al, която разполага с подобна технология, която позволява на потребителите да идентифицират хората, като сравняват лицата им със снимки от интернет, предизвикаха безпокойство относно силата и мощта на технологията.

IBM, която е събирала изображенията от сайта за снимки Flickr, беше изправена пред критики по-рано тази година от някои фотографи, експерти и активисти, че не информира хората, чиито изображения се събират и обработват за подобряване на технологията за разпознаване на лица. В отговор, от IBM казаха, че се взима сериозно поверителността и че потребителите могат да се откажат от това техните изображения и данни да бъдат събирани.

IBM е категоричен привърженик на регулациите върху технологиите за разпознаването на лица, но през месец юни компанията обяви, че се оттегля от пазара на технологии за лицево разпознаване, заявявайки, че се притеснява, че технологията може да се използва за насърчаване на дискриминацията и расовата несправедливост.

Съдебните дела, заведени в съдилищата на щатите Калифорния и Вашингтон, където са базирани подсъдимите компании, търсят статут на обществен иск, като сред исканията влизат парични обезщетения и ограничаването на действията на ответниците, свързани с работата на проблемната база данни. Представителите на Amazon, Google и Microsoft не отговориха веднага на исканията за коментар, отправени от журналистите на популярния технологичен портал CNET.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари