Заведоха съдебен иск срещу Apple, с който искат премахването на Telegram от App Store

12
1614

На 17 януари тази година американската организация с нестопанска цел Coalition for a Safer Web (коалиция за по-безопасен интернет) заведе съдебно дело срещу Apple. В съдебния иск организацията изисква да бъде премахнато приложението Telegram от електронния магазин App Store. Причината е, че този месинджър способства за разпространяването на екстремистко  и разпалващо омраза съдържание на фона на  възникналия безпорядък в САЩ. НКО възнамерява да подаде подобен иск и срещу Google.

Некомерсиалната организация поиска от съда на Северна Каролина обезщетяване на моралния ущърб на потребителите, който им е нанесен от Apple в тази ситуация. Сумата на обезщетението в съдебния иск не се споменава.

Ръководителят на  „Коалицията за по-безопасен интернет“ Марк Гинбърг заяви пред Washington Post, че Telegram е много по-различен от другите подобни  месинджъри и онлайн услуги с това, че изключително бързо разпространява вредоносно съдържание дори и в сравнение с Parler.

Представителите на Apple и Telegram не отговориха на Washington Post, който ги  помоли да дадат своите коментари по този съдебен иск.

Различните експерти считат, че съдебната забрана на Telegram е твърде малко вероятна. Apple може да остави на своята платформа всяко едно приложение и да се позове на свободата на словото.

В началото на тази година Telegram стана  вторият по брой потребители месинджър в САЩ. През последните няколко дни в тази платформа се регистрираха 25 милиона души. Причината за този пик станаха промените в политиката за конфиденциалност на WhatsApp –  обявено бе, че потребителските данни ще бъдат изпращани към сървърите на Facebook.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари