fbpx
-4.2 C
София

Заведоха съдебно дело срещу Microsoft и OpenAI заради ИИ генератора на код GitHub Copilot

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Матю Батърик, разработващ отворени проекти за нуждите на типографията и юридическата компания Joseph Saveri Law Firm заведоха съдебно дело срещу създателите на технологиите използвани в изкуствения интелект на онлайн услугата GitHub Copilot. Призовани са Microsoft, GitHub и компаниите, ръководещия големия проект OpenAI, който е подготвил модела за генерирането на сорс код OpenAI Codex, на който всъщност се базира GitHub Copilot. В съдебното дело се повдига и въпроса доколко е законно създаването на онлайн услуги, подобни на GitHub Copilot, като едновременно с това се призовава съдът да се произнесе дали услугите от подобен род не нарушават правата и на другите разработчици.

Дейността на тези компании се сравнява със създаването на нов тип пиратство на софтуер, базирано на манипулация на вече съществуващ сорс код, което става с помощта на машинно обучение и което дава възможност за получаване на незаконна изгода и печалба за сметка на работата на другите хора. Създаването на Copilot се разглежда и като въвеждането в ежедневната практика на нов механизъм на монетизация труда на разработчиците на отворен софтуер, въпреки че GitHub официално обеща никога да не прави подобно нещо.

Позицията на ищците е, че генерираният от този изкуствен интелект сорс код е обучен и трениран с помощта на публично достъпни текстове сорс код и неговата работа не може да се тълкува като принципно нова и самостоятелна понеже е следствие от обработката на вече съществуващ код с помощта на специализирани алгоритми. Според ищците Copilot само възпроизвежда кода, който лесно може да бъде открит в хранилищата, а манипулациите от подобен род няма как да попаднат под сега съществуващите критерии за добросъвестното използване на отворения сорс код. Казано с други думи, синтезът на сорс код от GitHub Copilot е нещо пряко производно от вече съществуващ код, публикуван под точно определени лицензи и който има съвсем конкретни автори.

И още, при обучаването на Copilot се използва код, публикуван под отворени лицензи, които изискват задължителното изтъкване на авторството. При генерирането на новия код от този ИИ това изискване не се спазва, която е юридически явно нарушение на повечето свободни лицензи, включително GPL, MIT и Apache. Не са спазени и изискванията на DMCA закона, който забранява премахването на информацията за авторските права.

В иска дори вече е пресметнат приблизителния размер на щетите, които са нанесени на обществото от дейността на Copilot. В съответствие с алинея 1202 на Закона за авторското право в цифровата ера (DMCA, Digital Millennium Copyright Act), минималният размер на вредата е $1250 за всяко едно нарушение. Като се има предвид, че GitHub Copilot има 1,2 милиона потребители и при всяко нейно използване има по три нарушения на DMCA (имената на авторите на кода, копирайта и условията на лицензирането), то минималният размер на нанесените щети възлиза на около $9 милиарда (1200000 * 3 * $2500).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини