Завръщат ли се 3D мониторите

2
733

Преди няколко години изглеждаше, че домашните 3D телевизори са бъдещето. Именно това беше начинът, по който да се наслаждаваме на всепоглъщащо триизмерно изживяване, преди възхода на виртуалната реалност. След време 3D технологията остана жива само в кино салоните, но сега изглежда, че новите 3D дисплеи вече са тук, като дори няма нужда да се използват очила.

3D лаптопи без очила

В рамките на CES 2023 Acer и Asus показват изненадващо впечатляващи 3D лаптопи, които не се нуждаят от специални очила. Още през 2021 г. Acer запали искрата на интереса към тази технология. Компанията разполага с цяла продуктова гама за този сегмент, наречена SpatialLabs. В нея влизат предназначеният за гейминг Predator Helios 300 SpatialLabs Edition и фокусираният върху графична работа ConceptD SpatialLabs Edition. Колекцията се допълва и от два 3D монитора SpatialLabs и SpatialLabs View Pro, които могат да работят в комбинация с всеки настолен компютър.

Acer не са сами на тази сцена, като сериозна компания им прави Asus с работния лаптоп ProArt Studiobook 16 3D OLED. ProArt е машина от висок клас снабдена с последни модели процесори и видеокарти, които съпровождат 3D OLED дисплей със 120Hz. Дори и да изключите 3D ефекта, което е възможна опция при този модел, 2D мониторът е също с отлично качество. Всичко това показва, че технологията е напълно готова за крайния потребител.

Друго нещо, което впечатлява в изделията на Acer и Asus е наличието на технология за проследяване на очите, която работи когато си движите главата.

На този етап изглежда, че Asus се е фокусирал върху хората, които се занимават професионално с креативна работа, а Acer прилага ползите на 3D технологията  и в гейминг сферата. Приложението при игрите засега не е повсеместно, но от компанията информират, че на този етап поддържат използването на технологията за около 100 компютърни игри, като се очаква списъкът да нараства.

Основата на 3D без очила

„Всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията.“

Думите на корифея в научната фантастика Артър Кларк доста лесно могат да бъдат пришити и към 3D технологията без очила. Все пак колкото и магична да изглежда тя, зад нея стои и сравнително лесно за разбиране обяснение.

Освободеното от очила 3D работи чрез техниката, наречена „паралакс бариера“ или „лентикулярен печат“, която позволява да се показват различни изображения на всяко отделно око и така се създава илюзия за дълбочина на образа.

Дисплеят съдържа поредица от прорези или лещи, която позволява всяко отделно око да вижда малко по-различно изображение, създавайки 3D илюзия. Както вече казахме по-горе, тази нова технология използва и проследяване на очите, за да може 3D ефектът да се запази дори когато гледащият размества главата си.

Технологията реално не е нова

Технологията зад тези монитори не е изцяло нова. Конзолите на Nintendo, 3DS, принципно използват същата технология още по времето когато са пуснати на пазара съответно през 2011 г. и 2015 г.

Първата генерация 3DS конзоли са с много проблеми, като основният е, че доста често не може да се уцели точното разположение, за да може непрекъснато да се вижда 3D ефекта. Следващото издание е доста по-стабилно, като въвежда технологията за проследяване на очите. Това предоставя значително по-приятно изживяване от главоболията, които буквално предизвиква първата генерация.

Дори и днес да пуснете по-новия модел на 3DS изживяването все още е много магично, независимо от малкия екран и ниската резолюция на изображението. Конзолата на Nintendo е само един пример, като в миналото е имало и други автостереоскопични продукти на пазара. Никой от тях обаче не успява да достигне до пазарния успех на 3DS, за който е ясно, че и в 2D варианта би се продавал добре.

Какво е различното този път?

Не е трудно да се обясни защо 3D технологията без очила е желана. Ако имате възможност да подмените настоящия си монитор с такъв, който да може да възпроизвежда и 3D изображения без някакви недостатъци, то вероятно бихте го направили. Разбира се, ако цената е поносима.

Сред причините това да не се е случвало досега са проблемите с резолюцията, високата цена и сложността на технологията за следене на очите, както и компромисите, които трябваше да понесе 2D изображението.

На този етап изглежда, че всички тези проблеми са преодолени, с изключение на цената. Вече имаме достъп до такива резолюции, които са много по-високи, отколкото е нужно за един лаптоп. 4К лаптопите като цяло не изглеждат много по-различно от 1440p мониторите при нормална дистанция за гледане. 3D ефектът реално намалява наполовина резолюцията за всяко отделно око и въпреки това изображението остава достатъчно ясно.

Развитието на процесорите и на алгоритмите правят следенето на очите и на лицето най-обикновени операции, които са доста точни и не толкова скъпи за имплементиране. Компютрите вече имат повече от достатъчна мощност, за да подкарат тези алгоритми в реално време.

Това, на което ставаме свидетели е не толкова революция, а по-скоро драстично подобрение на съществуваща технология, която е изпреварила времето си.

Решаване на проблема с търговския провал на 3D

3D телевизорите и монитори, които работят с очила са отмрели продукти. NVIDIA уби своята 3D Vision технология през 2019 г., а Sony и LG не поддържат 3D телевизорите си още от 2017 г. насам.

В крайна сметка основният проблем с тези продукти бе, че използването им изисква много усилия. За да се поддържа 3D трябваше да се правят компромиси с изображението, софтуерната поддръжка при персоналните компютри не беше на ниво и за капак на всичко липсваше и съдържание, което да се гледа в 3D. Дори легендарният режисьор Джеймс Камерън се изказва по темата за кончината на домашните 3D телевизори. Според него компаниите са се подлъгали по шумния успех на 3D киносалоните, но не са предвидили дразнещи подробности като нуждата от зареждане на очилата и образ, който не може да се сравни с този от киното. Едва ли може да поставяме мнението му под съмнение, като се има предвид, че той е авторът на един от малкото продукти, които можеха да се гледат в домашни условия на 3D, а именно става въпрос са филма „Аватар“.

Новото поколение дисплеи могат да решат почти всички тези проблеми. Те са лесни и удобни за ползване, почти не се налагат компромиси по отношение на качеството на картината и софтуерната поддръжка е много по-стабилна.

Трънът в очите: софтуерната поддръжка

В настоящия етап остава да се види докъде ще стигне поддръжката на софтуера за такива екрани. Acer и Asus имат собствени решения с плъгини и приложения, които предлагат различно ниво на съвместимост. В някои случаи приложенията и игрите ще работят без да има нужда от входяща информация от оригиналните разработчици, а при други ситуации софтуерните разработчици ще трябва изрично да поддържат дадено 3D решение. Твърде е рано да прогнозираме как ще се развие ситуацията, но е напълно възможно да станем свидетели на нова война на форматите (по примера на HD-DVD срещу Blu-Ray), докато бъде възприет единен стандарт.

Дори и при настоящите очила за виртуална реалност има различни приложно-програмни интерфейси (API), които трябва да се поддържат или прехвърлят, за да може тези устройства да подкарат софтуер от различни източници. С оглед на това, ако още играчи се включат в 3D надпреварата, може да станем свидетели на нещо подобно.

Остава само един голям проблем

Изглежда, че новата технология усъвършенства значително концепцията за 3D, но при старата, която използва очила, не се наблюдава един голям проблем: множество гледащи. Поради начина, по който работи новаторската технология, двама човека не могат да видят 3D ефектите по едно и също време.

Тя е добре пригодена за един зрител, какъв е случаят с лаптопите, телефоните, таблетите и личните монитори. За всички други формати, които са предназначени за множество зрители, тя не може да бъде използвана. Вероятно това приложение на 3D технологията никога няма да проработи за множество гледащи лица, но във времето на силно персонализираните устройства това едва ли ще бъде проблем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари