Завърши конференцията на Международния телекомуникационен съюз WCIT-12

6
42

В петък завърши конференцията на Международния телекомуникационен съюз WCIT-12 провела се от 3-ти до 14-ти декември в Дубай. Крайният вариант на документа, с който бяха променени основни положения в основния договор на Организацията (непроменян от 1988г.) бе подписан от 89 от страните членки на Международния телекомуникационен съюз. 55 държави, сред които САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Швеция, Дания, Полша и други (в което число влиза и България) отказаха да подпишат договора. По време на подписването на договора, водещият делегацията на САЩ напусна залата в знак на протест и несъгласие с приетите разпоредби.
Въпреки че най-страховитите предложения, които недвусмислено водеха до пряка цензура в Интернет не бяха приети, някои разпоредби допускат национален контрол над виртуалното пространство.

Така например точка 5B гласи: „Страните-участнички в договора трябва да се стараят да вземат нужните мерки за предотвратяване на разпространението на нежелателни масови електронни съобщения и да минимизират влиянието им в международните телекомуникационни служби“. Въпреки, че представителите на много от страните подписали договора настояват, че тук става дума за предотвратяването на разпространението на спам съобщения, представителите на САЩ и други страни, които отказаха да подпишат договора, настояват, че даденото положение би могло да получи широка интерпретация в страните с подчертано авторитарни режими, използвайки гo като законен претекст за за цензурирането на електронното пространство в техните страни.

Обсъжданията на спорния договор стигнаха задънена улица в четвъртък, когато въпреки уверенията на много от представителите, че новата редакция ще бъде приета едва след установяването на пълен консенсус сред мнозинството от делегатите, окончателният вариант бе приет посредством гласуване и установяването на просто мнозинство. Това накара и представителят на САЩ и още 20 делегата да заявят отказа си от подписването на договора.

Очаква се новият договор да влезе в сила от януари, 2015-а година. Страните, които отказаха да подпишат новия договор ще се придържат към разпоредбите на стария вариант на документа от Мелбърн – 24-годишен законопроект, в който Интернет въобще не присъства като понятие.

Какви ще са последствията от новоприетите разпоредби и може ли да доведе новото положение до разцепление във виртуалното пространство, все още е рано да се каже.

Копие на самия документ може да откриете тук (на руски) и тук (на английски).

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари