Загадъчната банка, която стои зад бума на финтех стартъпите

8
2420

Пазарът все още не дошъл на себе си след историята с WeWork, която се представи като технологична компания, а всъщност само е давала недвижимо имущество под наем за целите на бизнеса – заседателни зали, кабинети и т.н. На този фон се формира нов технологичен балон – голям брой финтех стартъпи се оказаха просто места, където се раздават кредити от малко известни банки. Една от тези банки е Cross River, пряко свързана с 15 финтех компании. Тази банка възнамерява да стане доставчик на разнообразни финансови услуги за цялата финтех индустрия.

Ако искате да разберете какво ще бъде бъдещето на банковия сектор, най-добре е да спрете да се взирате в Силициевата долина и финансовия център Манхатън. Вместо това си струва да преминете с автомобила си по моста Джордж Вашингтон в градчето Форт Ли, Ню Джърси. Ако се завие наляво по магистрала I-95, веднага се вижда красива офис сграда от червен мрамор. На 14 етаж на това здание се намира малката банка Cross River, дейността на която е застрахована от Федералната корпорация по застраховане на депозитите (FDIC).

Cross River не е обикновена банка. Тя няма нито каси, нито банкомати, нито сейфове. Но има 175 банкови експерти и специалисти, които са се побрали в малък офис с площ от 2200 квадратни метра. Много от работните места имат по три компютъра. Има и някои малки щрихи от средата на стартъпите – кухня със заредена минерална вода LaCroix, изискана трапезария и стая за игри.

Cross River процъфтява благодарение на кредитите. За един месец тази банка дава кредити за над $1 милиард и вече има дадени $30 милиарда през последните няколко години. Но тази компания почти няма кредитни специалисти, работещи с клиенти. Те са заменени с приложения, в които се използват алгоритми с елементи на изкуствен интелект. В кредитирането помагат около 15 външни финтех стартъпа, включително Affirm, Best Egg, Upgrade, Upstart и LendingUSA. Тези стартиращи компании осигуряват клиентите, а Cross River от своя страна, предоставя лицензи и инфраструктура. От всеки даден кредит Cross River удържа от 10% до 20% от отпуснатата сума и по този начин огромният брой кредити, отпуснати чрез финтех финтех компаниите са увеличили активите на Cross River до сериозните $2 милиарда. Това съвсем не е малко, като се има предвид, че преди десет години активите на Cross River са били едва $100 милиона.

„Нашият бизнес е постоянното движение напред“ – гръмогласно заявява генералният директор на банката – 53-годишният Жил Гейд (Gilles Gade). „Ние се занимаваме с преместване на активи. Създаваме ги, опаковаме ги, продаваме ги.

Ролята на Cross River във финтех революцията е значима. Тази банка има лиценз на щата и всички необходими нормативни инструменти и лицензи за отпускане на заеми. Повечето финтех компании нямат подобни лицензи и за да осъществяват финансиране се налага да се обръщат към банките. Това е една малка тайна в този сектор, която се знае от твърде малко хора. След безкрайните и стилни приложения за iPhone, приказките за работа с големи бази данни и отпускане на кредити на базата на решения от ИИ, става ясно, че почти всички финтех стартъпи са просто нещо като Бюра за отпускане на кредити от малко известни банки, които все пак са защитени от FDIC.

Според данните на аналитичната агенция Accenture, считано от 2010 година, рисковите компании от Силициевата долина и други региони са инвестирали в модернизацията на финансовия сектор около $175 милиарда. В резултат от това финансовата оценка на редица финтех компании достигнаха астрономични суми. Но точно както бе и с WeWork, когато става ясно, че компанията е само параван за даване на промишлена площ под наем, всички използвани хитрости стават ясни и тези стартъпи фалират.

Така например, ако за покупката на велотренажор Peloton се вземе кредит от Affirm на сума от $2000 с нулева лихва, то най-вероятно този кредит е даден от Cross River. Банката задържа за няколко дни кредитите от подобен тип, а след това обикновено ги дава на свой финтех партньор. Той от своя страна препродава същия кредит на някои хедж фонд или на някой купувач на облигации, а може и да го оформи като голям комплект от хиляди подобни кредити.

На борсата ценните книжа на банките обикновено се търгуват около десет пъти по-ниско от акциите на технологичните компании. Ето защо финтех стартъпите се опитват да се позиционират именно като технологични компании, а не като финансови институции. Рисковите фондове ги поддържат, но някои борсови играчи са предпазливи.

В следствие от това, LendingClub например, която осъществи IPO през 2014 година с капитал от $5,6 милиарда сега струва много по-малко – $1,2 милиарда. Пазарната капитализация на On Deck Capital – финтех стартъп от Ню Йорк, който отпускаше бързи кредити за малкия бизнес, сега е $290 милиона, което е значително по-малко от пазарната капитализация от $1,9 милиарда в края на 2014 година. По подобен начин премина и първичното предлагане на акции на редица други подобни финтех проекти, включително Funding Circle и GreenSky.

Андрю Макуърд от аналитичната компания Middlemarch Partners заяви следното: „Всички те се позиционираха като технологични компании, но на практика използват технологиите за обикновено кредитиране. Инвеститорите виждат това и казват, че това не са никакви технологични компании, а обикновени банки“.

Според пресмятанията на Forbes, заради неудачните IPO на финтех компаниите, този пазарен сектор вече се е свил до $15,6 милиарда. Някои големи инвеститори като Prosper Marketplace и LoanDepot също имаха намерение да излязат на борсата, но се отказаха.

Всичко това може да създаде сериозни проблеми за Cross River. Някои финтех стартъпи, с които банката работеше, като например GreenSky и LendingClub, вече се превърнаха в истинско фиаско. От друга страна, петте най-големи по капитализация финтех клиенти на Cross River привлякоха инвестиции в размер на $2,25 милиарда и по този начин общата финансова капитализация нарасна до $50 милиарда.

„Нашата стратегия е да станем единственият в целия свят доставчик на финансови услуги специално за екосистемата на финтеха. Ние просто искаме да променим живота на хората към по-добро“ – казва още Гейд.

Една от най-големите заплахи за финтех компаниите от подобен род е забавянето на темпа на икономическия ръст. За третото тримесечие на 2019 година Cross River отчете двойно повече проблемни кредити или около 2% от всички отпуснати банкови заеми. Най-големият проблемен кредит от подобен род е за сума от $17 милиона, даден за комерсиални недвижими имоти. Но резервите на Cross River от потенциални загуби са големи и финтех банката не се притеснява от подобни неща.

„Ръстът на нашия доход е 45% годишно“ – казва Гейд. Всички тези приказки за рецесии и кредитни цикли, които във всеки един момент ще преобърнат всичко, са само напразна загуба на време“.

Към днешен денCross River продължава да се разширява и не се замисля особено върху надвисналите облаци над този вид бизнес. А това е опасно – по време на ръста на финансовия балон в сектора с недвижимостта, банките с всички сили се състезаваха една с друга, за да дадат ипотечен кредит с възможно най-малък лихвен процент при колкото се може по-малък пакет документи. Днес някои финтех стартъпи дават кредити дори и при още по-висока степен на риска.

Но именно на базата на кризата от 2008-2010 години, когато банковата система изгуби доверието на хората, потребителите започнаха да изпитват недостиг на финансови средства, а банките престанаха да дават кредити. В отворилата се пазарна ниша Cross River започна да използва най-нови технологии в областта на финансите и се развива с пълна сила. Може би именно такова е бъдещето на цялата банкова система – съвременни компютърни технологии, алгоритми с елементи на изкуствен интелект, онлайн банкиране и други подобни, без досадно чакане в гишета от различен тип, където всичко се осъществява твърде бавно и тромаво.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
А.Бордейн в big short за cdo
А.Бордейн в big short за cdo

Ние се занимаваме с преместване на активи.

Създаваме ги, опаковаме ги, продаваме ги.

Нямат въображение Измамите продолжават по старому
Нямат въображение Измамите продолжават по старому

Продават на глупаците cdo върху частни фин тех стартопи

Преди продаваха cdo върху имоти

vbox7.
com/play:b992250432

Xaoc
Xaoc

Ами ако се погледне страничката на въпросната „банка“ съвсем ясно се вижда от какъв произход са жората деро я управляват. Така че на 1000% ще да е вярно „Ние просто искаме да променим живота на хората към по-добро“. Някошко годинки само не му достигнаха на чичкото с мустачките да ни оттърве от тея….

Параван
Параван

тoчнo ĸaĸтo бe и c WеWоrk ĸoмпaниятa e caмo пapaвaн зa дaвaнe нa пpoмишлeнa плoщ пoд нaeм, вcичĸи изпoлзвaни xитpocти cтaвaт яcни и тeзи cтapтъпи фaлиpaт.

cdo - 92% tranches AAA
cdo - 92% tranches AAA

Бaнĸaтa зaдъpжa зa няĸoлĸo дни ĸpeдититe a cлeд тoвa oбиĸнoвeнo ги дaвa свой фин тех партньор които пpeпpoдaвa cъщия ĸpeдит нa няĸoи xeдж фoнд или нa няĸoй ĸyпyвaч нa oблигaции, a мoжe и дa гo oфopми ĸaтo гoлям ĸoмплeĸт oт xиляди пoдoбни ĸpeдити.

💎💎💎
💎💎💎

веднага се вижда красива офис сграда от червен мрамор

Питър Линч:
екстравагантноста на офиса
правопропорцианална на омразата към акционерите.

Jim Chanos още 2015 беше шортирал lendingclub
Jim Chanos още 2015 беше шортирал lendingclub

LendingClub например, която осъществи IPO през 2014 година с капитал от $5,6 милиарда
сега струва много по-малко – $1,2 милиарда.

Short-seller Jim Chanos, founder of Kynikos Associates, said he was short LendingClub Corp., the fintech firm whose shares have tumbled 66 % so far this year.

Chanos, speaking in an interview with Bloomberg Televisions Erik Schatzker, said he was spurred to short the company because we had problems with the model itself.

кухня със заредена минерална вода LaCroix
кухня със заредена минерална вода LaCroix

Sales records have never been publicly released,
but
market research suggests LaCroix holds a 30% market share in sparkling water sales in the US, double that of its main competitor, Perrier.