Заговор в YouTube е бил основната причина за елиминирането на Internet Explorer 6

15
1317

Преди 10 години интернет бе много по-различен от днешния. Повечето потребители сърфираха с помощта на десктоп компютрите си, понеже смартфоните тъкмо бяха започнали да излизат на пазара. Един от най-популярните браузъри по това време е Internet Explorer 6 с пазарен дял малко над 20%. Този браузър бе истинска напаст за уеб разработчиците, понеже специално за него се налага специално оптимизиране на уеб сайтовете. Браузърът дълго се задържа на сцената въпреки наличието на по-съвършени и по-удобни решения. Тази ситуация би могла да проточи още много дълго, ако краят на Internet Explorer 6 не бе ускорен от YouTube. При това, без каквото и да било одобрение от страна на ръководството. Тази история стана известна чак сега, благодарение на бившия служител на YouTube Крис Захариас.

Крис Захариас и другите специалисти на YouTube се наговорили да елиминират Internet Explorer 6. След многото безсънни нощи, по време на които разработчиците са правили необходимите корекции заради особеностите на този браузър, екипът на YouTube измислил несложен план. Те просто добавили в сайта на YouTube неголям банер, който се вижда само от потребителите с Internet Explorer 6. Банерът показва надпис, че този браузър повече няма да се поддържа и потребителите трябва да си изберат по-съвременно решение, както и иконки с линкове за изтеглянето на други браузъри. Екипът е искал просто да погледне и да разбере, по какъв начин ще реагират потребителите на това и дали ще започнат да се оплакват и противопоставят.

Всичко това е направено на своя глава, без да бъде уведомено нито ръководството на YouTube, нито Google. Въпреки че YouTube вече трета година е бил част от Google, старият екип разработчици е имал някои привилегии и можел да прави промени в онлайн услугата, без съгласуване с ръководството и без допълнителни проверки. И понеже почти никой в YouTube не използва браузъра Internet Explorer 6, програмистите са си мислели, че тяхната лудория няма да бъде забелязана скоро.

Само след два дни ръководителят на отдела за връзки с обществеността им поискал обяснения. Въпреки че браузърът Internet Explorer 6 не се използва в YouTube, той е широко разпространен в уеб пространството. Ето защо надписът „спирането по-нататъшната поддръжка Internet Explorer 6“ веднага е забелязан и на практика всяка една медия е изпратила в PR отдела официално писмо с въпрос, защо YouTube заплашва да убие браузър с толкова голям пазарен дял? Но по това време на практика всички потребители започват да прославят YouTube като спасител на интернет, предлагащ по-безопасни и качествени браузъри, и разработчиците не са наказани. Само малко по-късно юридическият отдел е искал да се убеди, че изборът на алтернативни браузъри в банера става по случаен начин, за да не възникнат проблеми с антимонополните органи на ЕС по отношение на собствения браузър Chrome.

Постепенно всичко затихва и няма нареждане банерът да бъде махнат. В края на краищата ръководството на YouTube разбира, че никой от мениджмънта никога не е одобрявал подобно нещо. Но по това време повечето други онлайн услуги на Google вече са внедрили този банер и го използват. Това важи например за Google Docs. И дори всички служители на Google са си мислели, че всъщност YouTube е копирал този банер от Google Docs и всичко се е разминало – банерът остава.

А не след дълго и много други сайтове и онлайн услуги, които нямат нищо общо с Google, започват да използват аналогични банери. А това води до бързото намаляване дела на Internet Explorer 6.

По този начин, малка група програмисти, без одобрението на мениджмънта, на практика е елиминирала Internet Explorer 6 от пазара. А днес всички уеб разработчици вече знаят на кого да благодарят. Но тази история можеше да свърши и по съвсем друг начин, ако за своеволното поставяне на банера авторите на тази идея бяха понижени и прехвърлени в други отдели или направо уволнени.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
8 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
14 Автори на коментарите
RB3301ти бе, тииБасиТахтунОхоБохо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Само казвам
Само казвам

Ако не бяха НАП, НОИ и други институции с малоумни IT „специалисти“ и аборигените с електронните подписи, IE никога нямаше да се използва в БГ!

bore
bore

Скоро някой обясняваше колко са напред НАП и какво ли няма да хванат… А те пичовете кво ще хванат, като от последно коляно до новобранци са мега нахъсани да са ретарди…

Шакарон
Шакарон

Абсолютно! Толкова трудно се настройва тая боза, а и като цяло системите на НАП,НОИ,НСИ всички са боза, то и цялата „държава“(мафия) де.

drr
drr

„….. IE НИКОГА нямаше да се използва в БГ!“. Никога? Я пак пробвай.

ОхоБохо
ОхоБохо

Ти как си подписваш документите електронно г-н Не Абориген?
Или ти си от тея дето на село не подписват ама са компетентни по всички въпроси?

Efix
Efix

Гледам, че има банер и за 8-ца, така че са „убили“ версията, а не самия браузер. И е нещо нормално в областта на програмирането, когато нещо е остаряло, трудно, тежко и много времеотнемащо да се оптимизира …

RB3301
RB3301

Ако можеше да прочетеш и какво пише на банера….

язе
язе

Естествен е края на ИЕ, тежък бавен и половината неща не работиха, трябваше да се оптимизира спецално за тях, опитваха се да контролират всичко, но стана обратния ефект!

иБаси
иБаси

Браузърът на M$ си беше пътник отдавна, екипа на тубата само са ускорили малко процеса. Това е нагледно какво трябва да се случи на всяка една самозабравила се корпорация не спазваща общоприети международни стандарти и налагаща свои собствени.

Гаспачо
Гаспачо

Всички браузъри със следящи тракери трябва да си отидат. Аз лично заставма зад БРЕЙВ браузър и ТОР. Там трябва всички да се насочат. Да се измисли и директно плащане през браузъра за всякакви комерсиални помисли и да видим тогава и ЮТЮБА КАК ЩЕ СЕ СПРАВИ с тях. БРЕЙВ вече мислят за това. и скоро всички нормални Юзъри ще бъдат овъзмездени. АМИН

Аз ве аз
Аз ве аз

И ако си отиде Chrome, кво става с „брейв“, който е базиран на Chromium? 😀

ти бе, ти
ти бе, ти

Ами например – научаваш, че ядрото Chromium е open source и се ползва от доста други браузъри, например новата Opera и най-добрият съвременен браузър – Vivaldi. Между другото, ползва се и от новия M$ Edge. Така че – ако спайуера Google Chrome си отиде – ядрото продължава да се развива и всички печелят, с изключение на тъжните секретарки, които си умират от мъка, че браузърът им не им превежда автоматично на български всяка чуждоезична страница 🙂

тъй-тъй
тъй-тъй

Ами те, Майкрософт /и още немалко корпорацийки/ направо си просят заговора.

Тахтун
Тахтун

Както обикновено всички завиждат и се борят против успелите! И с MS, Гугъл и т.н. Конкуренцията е здравословно нещо!

иБаси
иБаси

Каква конкуренция те гони, когато M$ се бяха самозабравили и налагаха собствена JAVA, CSS, WWW и т.н. без да се съобразяват с World Wide Web Consortium (W3C)!