Задържаха търговският директор на фирмата в която работи обвиненият за пробива в НАП

13
1476

Търговският директор на фирмата, в която работи обвиненият за пробива в НАП Кристиян Бойков, е задържан за разпит, съобщи БТА. Това се е случило при акцията на ГДБОП в офисите на фирмата във вторник вечерта. Не е ясно дали на Георги Янков ще бъде повдигнато някакво обвинение, съобщава Свободна Европа.

Адвокатът на „ТАД Груп“ и Кристиян Бойков Георги Стефанов съобщи в сряда, че разследването е прехвърлено на Специализираната прокуратура и че вероятно обвинението срещу клиента му ще бъде променено на участие в организирана престъпна група.

„Това, което знам, е че разследването е прехвърлено на удобната Специализирана прокуратура. Явно се правят опити да се повдигнат обвинения за органзирана престъпна група – за незнайно какво“, каза Стефанов пред Нова телевизия. Пред бТВ той каза, че очаква и Янков да бъде привлечен като обвиняем.

В момента 20-годишният Бойков е обвинен в неправомерно копиране на данни от информационна система, която е част от критичната инфраструктура, а със случая досега се занимаваше Софийската градска прокуратура. Заподозреният беше арестуван, но скоро след това беше освободен с най-леката мярка за неотклонение подписка. Като мотив беше посочено събиране на допълнителни доказателства по делото, „които да обосноват промяна на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление.“

Първоначално прокуратурата съобщи, че атаката срещу сървърите на НАП не е свързана с дейността на фирмата, в която работи Бойков. Във вторник зам.-главният прокурор Иван Гешев каза в интервю пред БНТ, че водеща версия на държавното обвинение вече е, че „ТАД Груп“ се е занимавала с „кибер рекет – удряне на фирми, търговски дружества и държавни органи с цел нарушаване на тяхната информационна сигурност, за да бъдат привлечени като клиенти.“

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров каза, че Бойков нито е измислил атаката сам, нито е действал сам. Данните са разпространен и с политическа цел, каза Цацаров.

Подобна теза разви и Гешев. Той също обвърза хакерската атака с „политически интереси“ и посочи като доказателство фактът, че членове на партията „Да, България“ критикуват управляващите във връзка с пробива в киберсигурността. Формацията определи твърденията му като „несъстоятелни“.

Промяната в хода на разследването прокуратурата свърза с пробива на защитата на един от служебните компютри на Бойков, иззет от офиса на „ТАД Груп“. В съобщeниeто на държавното обвинение се твърди, че в този компютър са открити няколко уличаващи файла. Единият от тях „съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството.“ Друг файл съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП.

Адвокатът на фирмата Георги Стефанов изрази съмнение, че компютърът наистина е отключен.

„От прокуратурата могат да твърдят каквото си искат – това са волни изявления. Ако са извлекли някакви данни, това е било незаконно. Извличането на информационни данни се извършва по реда на наказателно-процесуалния кодекс (чл. 159) – необходимо е присъствие на поемни лица, присъствие на адвокат, присъствие на собственика на техниката и т.н. Ако са направили нещо подобно, те на практика сами са си минирали доказателствения материал, в който аз изключително се съмнявам да съществува. Ако нещо е могло да бъде изтеглено, то може да бъде и внесено вътре“, каза адвокатът.

Той потвърди тезата на защитата, че става дума за удар от конкуренцията на фирмата.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
9 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
RMM
RMM

В полицейска мафиотска държава какво друго може да се очаква? Мафията си прави каквото си иска с държавни средства. Закони за тях не съществуват – те си ги правят и извъртат така, както на тях им харесва. И виновни от администрацията няма – трябва да има изкупителни жертви отвън както винаги.

Абу Бакр ал Багдади
Абу Бакр ал Багдади

Учуден съм от българската простотия…
Някакво скрипт киди дъмпва базата на НАП-а с личните данни на 5 милиона души, и я пуска свободно в нета… ГДБОП си свършват работата, и го хващат. Ама на – Ганьо защитава „хакерчето“… и веднага – било натопено малкото ла,ненце….
Сега не е виновно л.ното, а ГДБОП – че са го хванали, така ли?????

Трите прасета грухтят
Трите прасета грухтят

Съмняваме се, че човека на “10” хипотетично топи, фабрикува или доукрасява “доказателства” и включва личната си предизборна битка на трите прасета – Тиквата, Цацата и г-н “10” и отклонява вниманието на хората от факта, че България е окупирана от мафиотски картел на Кремъл, чиито единствена реална опозиция в момента са ДаБГ.

Руси
Руси

Замени думата кремъл с американското посолство, там да господарите и твойте и на държавата.

Абу Бакр ал Багдади
Абу Бакр ал Багдади

Какъв кремъл те гони бе…. Тоя калтак се е вживял като големия хакер, и ся като го гепиха и се по_сра. Какво ли няма да измислят…. сега – ама компютъра не бил отключен правилно, било в отсъствието на собственика… ами те на собственика му предложиха сам да си го отключи, и да покаже какво има в него – ама той неще… е, като неще сам си има и други начини 🙂 Един път ГДБОП ще хванат някой (и то благодарение на неговата собствена простотия…), ама на вас пак руснаците са ви виновни… Кристиянчо е добре да изплюе камъчето преди да… Виж още »

Пурко
Пурко

пич, откакто в страницата на вестник труд забраниха коментарите , всички олиофрени са се преместили тук, няма смисъл да се хабиш.

Пурко
Пурко

по-дебилен отговор даже и от коментара на RMM

star_dodo
star_dodo

Троле, пак ли ти, поне сменяй ника от време на време.

KING SOROS, BABY!
KING SOROS, BABY!

Манагалата, КЪДЕ СИ, платен трол!?

KING SOROS, BABY!
KING SOROS, BABY!

Абе зачудих се, скролнах коментарите – няма те. А знам, че на всяка манджа си меродия, та викам тоя или пукаляса или е у кенефа и после ще пише.

жик-так
жик-так

не че нещо, ама как да се откючи комп в присъствието на всички? Това да не им е ключалка, или са гледали много пъти парола риба меч? ако им се клинчи над програмиста час, ден, или повече, еми да ходят и да стоят.

Д-р Х
Д-р Х

Точно това се прави, ако ще да е и една седмица.

Меди
Меди

И? … Какво предлагаш? Да му форматират харда, да му сложат един Windows, да му нашлякат някакви папки Бивол, Боец, Прокопи … и хоп … на ти доказателства…