fbpx
7.3 C
София

Закон в Беларус дава възможност да се пиратства западна мултимедия, включително софтуер до 2025 година

Схемата позволява на собствениците на интелектуална собственост да съберат дължимите суми, ако могат

Най-четени

В Беларус има нов закон, който прави пиратството законно, но само донякъде. Той се прилага за целия софтуер, филми, музика и телевизионни предавания, които са собственост на притежатели на права в „неприятелски страни“, сред които са САЩ, Обединеното кралство и държавите-членки на ЕС. Законът е приет от Камарата на представителите на 20 декември миналата година, а от Съвета на републиката – на следващия ден. Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закона миналата седмица. Законът влиза в сила тази седмица.

Законодателството е в отговор на санкциите, наложени на Беларус заради подкрепата на инвазията в Украйна. Беларуските управници обявиха пиратството за приемливо, за да подкрепят икономиката си срещу осакатяващото ембарго, тъй като страната разчита до голяма степен на медии, произведени в чужбина, и също така за забавление и софтуерна инфраструктура.

TorrentFreak отбелязва, че макар законът да лишава притежателите на интелектуална собственост от авторските им права на територията на Беларус, те все още могат да получат заплащане за пиратското съдържание евентуално, може би. Законът предвижда, че потребителите все пак трябва да платят за материала. Националният патентен орган на страната (НПА) ще събира и съхранява тези средства в продължение на три години. През това време притежателите на права могат да поискат парите си. Съществуват обаче няколко проблема, свързани с начина, по който законодателят е създал системата.

Първо, притежателите на права няма да определят „цената“. Разходите дори няма да следват правилата и тенденциите на справедливия пазар. Вместо това правителството ще определя цените, но законът е неясен относно това какви показатели ще използва.

Второ, ако притежателят на интелектуална собственост не потърси парите си в рамките на тригодишния срок, правителството ги задържа. Не е ясно дали длъжностните лица ще информират притежателите на права за задържаните средства. Ако това стане, може би дори няма да има значение. Продължаващите санкции не позволяват на Беларусбанк в Минск – държавната банка на НПА да прави бизнес със западни държави.

И накрая, ако собствениците на интелектуална собственост успеят да се доберат до парите си, те ще трябва да дадът 20 процента на Беларуското правителство. Предполага се, че тази такса покрива „управленските и счетоводните разходи“ на НПА и Беларусбанк.

В тази ситуация никой не печели, освен правителството на Беларус. По същество Лукашенко не толкова легализира пиратството на мултимедия, колкото разработи схема, при която потребителите плащат на правителството вместо на собствениците на интелектуална собственост – пиратство, управлявано от правителството. Срокът на действие на закона изтича на 31 декември 2024 година, но нищо не пречи на страната да го удължи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини