Закриват Google+ след рекордно изтичане на потребителски данни

10
6063
Изглежда дойде краят за експериментът на Google в „преборването“ на Facebook

7 години. Толкова отне на Google да се опита да лансира алтернатива на Facebook и да се откаже официално от нея. Конкретната причина е бъг в системата, позволил разкриването на лични данни на повече от 500 000 акаунта.

За него признаха от компанията в свой блог пост. Като допълнение в изявление пред американски медии представител на Alphabet заяви, че:

„Сериозните предизвикателства в създаването и успешното управление на потребителите, както и ниският интерес са причината за предприемането на този ход“

Анализаторите коментират, че течът на информация не е сам по себе си повод за спиране на подобен проект. Оказва се обаче, че интересът наистина е бил много нисък. 90% от потребителските сесии в социалната мрежа на Google е бил  за по-малко от 5 секунди.

Всъщност Google са имали този проблем в продължение на години (според Wall Street Journal).  Дължи се на недостатък в платформата, която е позволявала достъп от външни разработчици до частните профили между 2015-а и 2018-а.

След като от компанията научили, първоначално предпочели да не разгласяват, за да не си навлекат допълнителни проблеми. Най-вече защото е ставало въпрос за теч само на информацията за име на потребителя и електронна поща в Gmail, професия, пол и възрастта на потребителя.

Скрито публикувано съдържание, съобщения, телефони номера и друга чувствителна информация не е била засегната, категорични са от Google.

И въпреки че временно им е спестило скандала, подобно на Facebook и Cambridge Analytica само можем да предположим, че това прикриване тепърва ще доведе до последици за компанията, чиито акции вече поевтиняха с над 2%.

Припомняме, че според новите регламенти за личните данни в ЕС интернет компаниите трябва в срок до 72 часа да уведомят властите за подобен теч, освен ако не е сигурно, че потребителите не са в риск, на което вероятно ще се позоват от американския гигант.

Платформата няма да спре да работи моментално – тя ще бъде затваряна в продължение на 10 месеца – до август, като в това време хората ще могат да изтеглят необходимото съдържание, което са създавали по време на функционирането на Google+

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
4 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Митко
Митко

Разгеле!

0.0
0.0

Скоро закриват youtube и андроид.

kojo
kojo

Нищо не закриват много бързаш даже прекалено. С една дума грешно инфо пич.

КРС
КРС

Калдейта Ком ЕООД, проверихте ли тази информация преди да я публикувате?

ljub4o
ljub4o

However, we ran a detailed analysis over the two weeks prior to patching the bug, and from that analysis, the Profiles of up to 500,000 Google+ accounts were potentially affected
https://www.blog.google/technology/safety-security/project-strobe/

Обикновено, когато компания излезе и каже: „Открихме… трети страни може да са… „. Значи „са“ и най-малкото е време за смяна на парола. Или… все тая.

iiio
iiio

500 000 или 500 милиона?
Май сте преписали грешно!!!!!!!!

ШерифОглу
ШерифОглу

Ти пък, голяма работа 5-6-7 нули, важното е да е ШОКИРАЩО.

iiio
iiio

Да 😀 сефте

Румен
Румен

Ба си мамата, и ся ко ша прайм без Гугаляка плюс.

Пенчо
Пенчо

Дано да го махнат по скоро и от ютуб че само ми бъркаше в здравето тая шитня гугъл плюс