Заловиха хакер чрез снимка на приятелката му

6
24

Хакерите са хора, притежаващи умения, които повечето от обикновените потребители нямат, но това не означава, че непременно са много умни. Доказателство на тази теза е арестът на 30-годишния хакер Хигиньо Очоа, който имал глупостта да използва снимка на приятелката си, за да оповести постиженията си пред света, предаде Gizmodo.

Въпреки, че фотосът не показва лицето на жената, на него е имало достатъчно информация, за да се разпознае самоличността й. 50% от снимката са заети от гърдите на момичето, а на останалата половина се вижда лист, разпечатан на принтер, където е написано посланието на хакера. Заповедта за арест е била базирана основно на тази снимка, която свързва Очоа с хакването на американски правителствени служби и пускането за публично ползване на информация за телефонните номера и домашните адреси на множество държавни служители.

Миналата есен хакерът качи в мрежата 3 гигабайта с конфиденциални данни. Разследване на ФБР установило, че той живее в Галвестън, щата Тексас и по професия е администратор на Linux системи. Оказало се, че Очоа е член на CabinCr3w, подразделение на Anonymous.

Големия си гаф хакерът направил през февруари, когато пуснал в Twitter линк, използвайки псевдонима Anonw0rmer, който водел към страница с открадната информация, където била и въпросната фотография на приятелката му. Снимката била заснета с iPhone и в нея имало EXIF информация с GPS координатите, на които е направена. Това било достатъчно на ФБР, за да стигне до самия хакер.

Арестът е извършен на 20 март, а снимката била представена в съда като доказателство на 10 април.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари