fbpx
13.6 C
София

Западните санкции засягат руските производители на процесори

Най-четени

САЩ продължават да налагат нови ограничения върху износа на руски компании поради изострянето на ситуацията в Украйна. Този път санкциите засягат производителите на процесори Baikal Electronics JSC, MCST JSC, NTTs Modul и Elvis ITC.
Сега от чуждестранните доставчици се изисква да съгласуват доставките си на продукти за гореспоменатите компании с Бюрото за промишленост и сигурност на САЩ (BIS), което ще се придържа към „политика на отказ“ по този въпрос.

Съгласно санкциите, наложени на 4 март, чуждестранните дружества няма да могат да доставят стоки на изброените преди това дружества без лиценз от BIS. Припомняме, че „Байкал Електроникс“ АД произвежда процесори „Байкал“, „MCST“ АД – чипове „Елбрус“, NTTs Modul – компютри Neuro-B, базирани на собствената архитектура NeuroMatrix, и ITC Elvis – мобилни процесори Skif.    

„В близко бъдеще, съгласно политиката за отхвърляне, всички искания ще бъдат отхвърляни по подразбиране от БМР. След това, надяваме се, ситуацията ще се нормализира. Сега задачата е да се съберем колкото се може повече, да се подготвим за трудностите и да помислим как да решим предстоящите проблеми“, коментира въпроса източник, запознат със ситуацията на руския пазар на електроника. Представителите на „Байкал Електроникс“ АД, MCST АД, NTTs „Модул“, ITC „Elvis“, Министерството на промишлеността и търговията и Министерството на цифровото развитие все още не са коментирали този въпрос.

Следва да се отбележи, че още в началото на годината руските власти изразиха загриженост относно възможните ограничения върху износа, с които могат да се сблъскат местните предприятия. В средата на февруари в правителството се проведе мащабна стратегическа сесия с участието на вицепремиерите Дмитрий Чернишенко и Юрий Борисов, както и на представители на Министерството на цифровите технологии, Министерството на промишлеността и търговията и около 100 производители и потребители на електроника. На фона на санкциите правителството вече стартира механизми за държавна подкрепа за компаниите, произвеждащи и проектиращи радиоелектроника.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини