fbpx
20.8 C
София

Заплатата като „инженер по изкуствен интелект“ може да достигне до над 300 хиляди евро

Най-четени

Технологичния сектор е известен с високоплатените си работни места, а за една нова гореща работа в бранша дори не е необходимо да имате диплома по STEM. (STEM представлява обучението, което е фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика)

Възходът на генеративните инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT създава нужда от „инженери по подсказките/подканите“ – хора, които пишат въпроси за чатботовете с изкуствен интелект, за да тестват и подобряват отговорите им. Някои от тези длъжности достигат заплати над 3000 хиляди евро и не изискват дипломи в областта на техническите науки.

Anthropic, компания за безопасност и изследвания в областта на изкуствения интелект в момента има обява за точно такава работа с диапазон на заплатата между 175 000 и 335 000 долара, както съобщава Bloomberg.

В публикацията се казва, че ролята включва изграждане на „библиотека от висококачествени подсказки или вериги от подсказки за изпълнение на различни задачи, с лесно ръководство, което да помага на потребителите да търсят тази, която отговаря на техните нужди“, и изграждане на „набор от уроци и интерактивни инструменти, които преподават изкуството на инженеринга по подсказки на нашите клиенти“.

Кандидатите, които имат основни умения по програмиране и „високо ниво“ на познаване на големите езикови модели, биха били подходящи, според публикацията, но от Anthropic казват, че искат хората да кандидатстват, „дори ако не смятат, че отговарят на всички изисквания“.

Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, разработчик на ChatGPT, говори за необходимостта от такива инженери. През февруари той написа в Twitter, че „писането на наистина страхотни подкани към чатбот е невероятно полезно умение“.

Анна Бърнстейн, инженер по подсказките в Copy.ai е била писател на свободна практика и асистент по исторически изследвания, преди да започне да работи с инструменти за изкуствен интелект.

„Обичам „лудата научна“ част от работата, в която мога да измисля глупава идея за подкана и да видя, че тя наистина работи. Като поет, ролята също така подхранва моята обсебваща природа с подхода към езика. Това е наистина странна пресечна точка на литературния ми опит и аналитичното ми мислене.“

казва Бърнстейн пред Insider

Въпреки възможностите в сферата, повечето високоплатени позиции изискват хора с повече опит и по-високо ниво на образование в области с технологична насоченост, казват специалисти по набиране на персонал пред Bloomberg.

„Заплатите започват от 40 000 паунда, но в нашата база данни има кандидати, които търсят 200 000 до 300 000 паунда годишно.“

казва пред Bloomberg Марк Стендън, който работи в Hays, агенция за набиране на персонал в Обединеното кралство и Ирландия

Макар че пазарът на за подобни инженери се разраства бързо, някои предупреждават, че това може да не е непременно най-горещата роля в дългосрочен план.

„Имам силни подозрения, че „инженер по подсказките“ няма да е „голяма работа“ в дългосрочен план и това не е позиция на бъдещето.“

написа през февруари в Twitter Итън Молик, професор в Wharton School

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини