Запознайте се с една нова религия: копимизмът

2
92


Исаак Гершон

Почти в целия свят днес, хората споделят файлове, като използват компютрите си, за да свалят музика филми, книги и други неща, често пренебрегвайки запазените права на материалите. А в Швеция, това е религия. В буквалния смисъл.

Дори когато тази скандинавска страна, подобно на други европейски страни е принуждавана да се подчини на големите компании и да спре споделянето на файлове, шведска правителствена агенция регистрира като религия, по силата на законовите разбирания, една църква, чиято догма и своеобразно „символ верую“ е, че всяко споделяне на файлове е свещено.

„За мен, това е вяра в ценности, много по-реални от световните“, заявява Исаак Гершон – студент по философия в Университета в Упсала (Швеция), който помага за основаването на църквата през 2010 година и носи титлата на „главен мисионер“. „Всички ние притежаваме тази ценност в себе си.“

Копимизмът – името идва от шведското произношение на фразата „copy me” (от англ.: „копирай ме“) – твърди, че има повече от 8 000 поддръжници на новата вяра, регистрирали се на уебсайта на църквата. Гершон е заявил желанието на новата църква пред съответните органи правото да извършва бракосъчетания, да получава субсидии от държавата, подобно и на другите вероизповедания в Швеция, и се е включил в търгове, за сега неуспешно, за закупуването на църковна сграда, въпреки, че основните дейности на църквата се провеждат онлайн.

С намаляване броят на вярващите в 9.4-милионната Швеция, местните църковни органи са принудени да продават изоставени църковни сгради, но копимистите все още не са получили официален отговор от Църквата на Швеция.

„Ние имаме нещо общо с обикновените свещеници“, заявява 20-годишният господин Гершон, който твърди, че има непрекъсната божествена връзка с „тях“ посредством своя смартфон Нокиа. „Наричаме ги „опита“ (англ. „орs“) или „оператори“ и тяхната роля е да помагат на нас, хората с неща, като срещите, да речем. Ние нямаме много ритуали в нашата църква. Нашата общност е толерантна.“

Копимистите се родиха от така нареченото „пиратско движение“ в Европа, което се зароди в Швеция преди около десетина години. В изборите за Европейски парламент през 2009 година, местната Партия на пиратите събра цели 7.1%, въпреки че на националните избори следващата година, хората, които гласуваха за тях бяха по-малко от 1% от шведите.

Движението се разпространи в поне още девет европейски страни. През май, Пиратската партия събра почти 8% на изборите в Северен Рейн-Вестфалия – германската провинция с най-много жители. На изборите за парламент, в Берлин гласуваха 8.9% за „пиратите“.

Но копимисти, като Гершон – дете на баща-евреин и майка-християнка – настоява, че църквата им няма да се занимава с политика , въпреки, че границата между политиката и религията е доста тънка.

За властите в Швеция, няма проблем в появата на съществуването на копимистката църква, стига тя да не нарушава по някакъв начин законите на страната, да представи устав и да се впише в съответните регистри, както и да плаща редовно съответната такса за дейността си и съществуването си, която в момента се равнява на 70 долара.

„Правителството не може, не трябва да се меси в това, в какво вярват хората“, заявява Марета Грондал – представител на агенцията, отговорна за регистрацията на църквата.

Въпросът за споделяне на данни попадащи под различни закони за защита на авторското право е наболял за европейците, и шведите не са изключение.

Ана Троберг – лидер на шведската Пиратска партия (с повече от 8500 члена) заявява: „Все повече хора, които споделят информация са спипвани, особено през последната година. Големите кинокомпании, големите звукозаписни компании, искат да пратят някого на съд. Но при положение, че има два милиона шведи, които са замесени в това, шансовете за това някой да бъде осъден са малки. По-лесно е да те удари мълния, отколкото да те съдят за това.“

„Перспективата от която правим нещата не е, за да се подиграем на религията“, заявява Гершон. „Искаме да напомним на хората, че Християнството и Евангелията и сборът от малки истории, разказани в тях, също са примери за копиране.“

Сайтът на копимистката църква:
http://kopimistsamfundet.se/

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари