Преди около две години се появи информация за първия украински безпилотен автомобил КрАЗ-Спартан. Системата за автоматизирано управление на този автомобил бе разработена от запорожката компания „Инфоком ЛТД“.

Тази седмица автомобилният производител представи „народния“ автомобил ЗАЗ Lanos, в който е интегрирана новата фирмена система за автоматизирано управление Pilotdrive.

Системата за безпилотно управление на автомобилите Pilotdrive, създадена от „Инфоком ЛТД“, може да бъде инсталирана в транспортни средства от всякакъв вид. Компонентите се закупват в чужбина. Това са комплекта камери, сензори, радари и топловизор.

Софтуерът изцяло е разработен от запорожките специалисти. Неговите създатели заявяват, че системата за анализ и вземане на решения сработва за част от секундата и моментално реагира на участниците в движението и на различните препятствия.

По време на движение безпилотният автомобил използва електронни навигационни карти, в които е възможно нанасянето на допълнителни обекти. Цялата автоматика е поставена в багажника на автомобила.

Цялата информация се подава на отдалечен център за мониторинге, който се наблюдава от оператор. По време на тестовете е използван Lanos с автоматична скоростна кутия. Пред волана се намира тестер, който при необходимост поема управлението.

„Инфоком ЛТД“ заяви, че съвсем скоро системата Pilotdrive ще може да бъде закупена от всеки украински шофьор за инсталиране в собствения автомобил. Цената засега не е обявена.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари