Започват да се разкриват тайните на намерената в Балтийско море Енигма на нацистите

1
7440

Когато морските офицери на нацистка Германия изхвърлят корабната машина Енигма зад борда, те най-вероятно са си помислили, че никой няма да успее да я намери. Не знаят, че съюзническите криптоаналитици в Полша и в парка Блетчли във Великобритания са успели да разбият кода на Енигма. Започват унищожаването на машините. Вярват, че това ще е достатъчно, за да запазят тайната.

Много години по-късно, водолази откриват устройството, оплетено в рибарска мрежа. Сега тази машина ще бъде подготвена за излагане пред публика.

Флориан Хубер и неговите колеги са се опитвали да изчистят изоставени рибарски мрежи от водите на Залива Гелтинг в Балтийско море – близо до германско-датската граница. Наети са от WWF, защото тези мрежи все още могат да уловят риби, костенурки, гмуркащите си птици и морски бозайници. По време на тази си работа, те се натъкват на машината.

„Един от колегите изплува и каза, че има мрежа, в която вижда стара пишеща машина“, обяснява Хубер пред DPA, цитирани от Ars Technica

Оказва се обаче, че това не е пишеща машина

Това е всеизвестната машина Енигма от Втората световна война. Германците я използват за криптиране на комуникации, които са свързани с военни планове и премествания на войски. Криптирането се случва чрез въвеждане на съобщението чрез клавиатурата. Машината преобразува всяка буква в нова буква и в крайна сметка се получава нещо от сорта на XN LUSJVD TW SFPQ. В случа това е „We attack at dawn”, на български „Атакуваме призори“.

Когато получателят получи кодираното съобщение на Енигма, която е със същите настройки, той ще успее да го преобразува до оригиналния текст.

Може да забележите, че буквата „А“ се среща четири пъти в оригиналното съобщение. В кодираното обаче, тя всеки път се визуализира различно. Причината е, че машината използва няколко ротора, които променят кодирането за всяка нова въведена буква. Липсата на повтарящите се букви прави по-трудно разкодирането на съобщението от враговете.

По-конкретно за намерената машина

В този случай, тя има три ротора. Това значи, че най-вероятно е дошла от нацистки военен кораб, а не от подводница. От 1942 насам, подводниците използват модел с четири ротора.

След 75 години на дъното на морето, учудващо Енигмата е в доста добро състояние. Консерваторите от Държавният археологически музей на Шлезвиг Холщайн в Германия казват, че все още се нуждае от почистване и реставрация. Те ще отнемат около година, преди да е готова за показ.

Още малко за шифроването

Споменатите настройки са се променяли на всеки 24 часа. Всяка военна група е имала книга с дневните настройки, която се е издавала предварително. Ако изпращачът и получателят са с различни настройки, съобщението е почти невъзможно за разкодиране, дори от германците.

Разшифроването на Енигма е нещо, за което можем да благодарим на математикът Алан Тюринг и неговите колеги. Те стигат до момента, в който могат да четат всички съобщения през 1941. И по-важното, успяват да не изостават от постоянните подобрения, които криптографите в Германия правят.

3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари