Започват тестовете на навигационната система „Галилео“

3
8

Спорната европейската сателитна навигационна система „Галилео“ навлиза от утре в тестова фаза. Германският министър на транспорта Петер Рамзауер ще даде началото на тестовите изпитания в района на Берхтесгаден, Германия. Създателите на „Галилео“ за пръв път ще имат възможността да изпитат своята разработка в реална околна среда и реални оперативни условия.

Според производителите, наред с традиционната навигация на леки и товарни автомобили, чрез прецизното позициониране при природни бедствия и аварии със системата ще могат да бъдат спасявани и човешки животи, като се постигне по-добра и бърза координация между спасителните отряди. За първия тест на европейската система в района на Берхтесгаден са построени осем предавателни станции.

Целта на престижния проект на Европейския съюз е да се прекъсне надмощието на американската навигационна система GPS. Но разходите за това са огромни: вместо последно заложената обща стойност от 3,4 милиарда евро, се очаква само в необходимата за работата на системата техника да бъдат вложени повече от пет милиарда евро. Освен това, поставените срокове вероятно отново няма да бъдат изпълнени. Първоначално „Галилео“ трябваше да стартира през 2008 година, а засега последната планирана дата за старта на системата е началото на 2014 година.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Emil D.frenchevkaloia Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
lime.vonavi
lime.vonavi

Колко време вече се мотаят с Галилео, не е истина :sobbing:

frenchev
frenchev

Според мен има причина да се мотаят. не е нормално тази система да е измислена преди толкова години, а цял един евро съюз да не може да направи нещо подобно 😉

Мария Калошева
Мария Калошева

Видно е, на Европейския съюз не му достигат ресурси за тази програма. Може би, причините да се отложи пусковият срок на системата с нови 3 години, след като стартирането и е трябвало да стане факт още през 2008г. не са само финансови.