Започват тестовете на първия камион с двигател, работещ с течен азот

4
192

В началото на лятото тази година, британската компания Dearman Engine Company започва изпитанията на тежкотоварния автомобил Dearman, който е оборудван с топлинен двигател. За „гориво“ за този двигател се използва течен азот. Новата технология първоначално ще се използва при големите камиони, оборудвани с фризери. като течния азот ще се използва, както за задвижване на машината, така и за охлаждане на товара.

Двигателят, работещ с течен азот е разработен съвместно от специалистите на компанията Dearman, от специалистите на проектантското технологично бюро Рикардо и университетите на Лийдс, Лъфбъроу и Брайтън. Размерите на новия двигател не се различават от размерите на използваните досега двигатели. В него няма свещи, като при нагряване под управлението на компютърна система, течният азот се превръща в газ и по този начин се получава двигателна сила.

Ако тестовете на двигателите Dearman преминат успешно, пред тях се разкриват страхотни перспективи. Използването на подобни автомобили ще намали използването на дизелово гориво с 1,3 милиарда литра годишно и силно ще намали изхвърлянето на въглероден двуокис в атмосферата, понеже при работата на новия двигател се изхвърля само хладна струя въздух. Подобряване на екологичната среда се постига и по друг начин: във Великобритания и в много други държави работят промишлени предприятия за получаване на кислород, въглероден двуокис, аргон и други газове от атмосферата чрез сгъстяване на въздуха. При този процес се образуват големи количества ненужен течен азот, който обикновено се изхвърля в окръжаващата среда, нанасяйки сериозни вреди. Новият двигател оползотворява енергията, изразходена за втечняване на въздуха и съответно, азота.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари