Започнаха тестовете на единен стандарт за безжично зареждане на електромобилите

13
5444

Транспортът от ново поколение само би спечелил, ако електромобилите могат да се зареждат без проводници. Американската асоциация на инженерите подготвя единен стандарт на безжично зареждане, който може съществено да опрости живота на притежателите на електромобили.

Безжичните зареждания не само биха облекчили използването на електромобилите, но и водачите ще спрат да се притесняват къде да заредят акумулаторния блок. Според Cnet, по този начин електрическите автомобили ще могат да се зареждат навсякъде – дори и в паркингите.

Според пресмятанията на аналитиците от Research and Markets, към 2027 година бизнесът с безжичните зареждания на електромобилите ще нарасне от $16 милиона до $234 милиона.

Американската асоциация на автомобилните инженери (SAE) приключва работата върху стандарта за универсално зареждане на електромобилите SAE J2954. Окончателният вариант на спецификациите ще бъде публикуван още тази година.

BMW вече тества тази технология на своите хибридни автомобили 530е, оборудвани с безжичното зареждане WiTricity. А Hyundai започна изпитанията на паркинги, оборудвани с безжично зареждаме.

За да може единният стандарт да влезе в действие е необходимо производителите на електромобили да го признаят и да приемат неизбежните допълнителни разходи по неговото внедряване.

Но тази технология се сдържа от факта, че Tesla не използва безжично зареждане, понеже вгражда твърде мощни акумулаторни блокове и развива своята мрежа от зарядни станции Supercharger.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
6 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Dave
Dave

Въпреки опустошителния вирус в Китай, доставните центрове на Тесла работят на пълен капацитет и без почивка:
https://www.tesmanian.com/blogs/tesmanian-blog/tesla-china-delivery-centers-mic-model-3-demand

Надблюдател
Надблюдател

Колко ли ще са загубите – все пак безжичното има токове на Фуко и самото разстояние води до загуби на ток а говорим за едни Ампери и едни Киловати на час дето са доста повече от това на един смартфон – дано ЕК на ЕС забрани такива разхищения на ток. И дано скоро има револючция на енергийни источници като термо-ядрен синтез или ефтини и безопасни ядрени реактори.

Noone
Noone

Ефективността на сегашните безжични зарядни за кола е около 85-90%. В Wiki е даден пример с Magne Charge, при 8 kW, 86% ефективност. И по-точно 6.6 kW доставя, a изразходва 7.68 kW. Изглежда има какво още да се желае.

Киро Маймуната
Киро Маймуната

Ефективността.. добре. Но колата не „ляга“ както телефон на зарядното, освен като спре над него то да не се повдига..
Мен лично ми е любопитно какво е електромаггнитното поле около това зарядно…
Или отгоре ще ни пекат с 5G а отдолу тия зарядни.. но какво толкова..

Иво
Иво

На всички коли на таваните трябва да има слънчеви панели за генериране на ток и това на всички коли и Електрически и бензинови, но това трябваше да стане много отдавна, но факт все още нее. Според мен се излагат много всички. И без това тавана не служи за нищо.

Noone
Noone

200-300 W/h не знам за кое точно ще стигнат.

Svetoslav_bg13
Svetoslav_bg13

Всъщност електрическите панели не са лоша идея защото ако колата има батерия и след дълго каране бъде изхабена ето един доста добър начин за безплатно зареждане където и да си. Тоест те трябва да изобретят коли с слънчеви панели и с батерия в колите за да можеш да я караш на всякъде и където и да поискаш да я заредиш дори и при каране, но батериите трябват защото при грамотевична буря самите панели, трябва да изобретят копче с които тези панели да спират да зареждат батерията и така да можеш да я караш при буря пак но да използваш батерията… Виж още »

115
115

Първо че е скъпо и второ че е нискоефективно. Затова и никой не го прави.

Прав си, Иво!
Прав си, Иво!

А освен това на всички електрички трябва да има и по още два педала пред шофьора, които да върти с крака, докато кара с ръцете, за да генерира допълнително електричество :))) Със сигурност ще е повече от това, което ще се получи от 1 кв.м. фотоволтаик на покрива.

Гочуу
Гочуу

Абе БМВ са най голямите бее……!

Хуавей Слейка
Хуавей Слейка

Скоро китайците ще ги копират за без пари и ще ги има във всичко по левче.

Тахтун
Тахтун

„Зелените“ от много време проповядват всички електрически прибори (!) в къщи да се изключвали даже от контакта, защото полето от тях било вредно! Какво ли ще изреват сега, когато това поле на зарядните у-ства ще е 6-10 КВт, което си е много сериозна мощност, при това на невисока честота!

the professor
the professor

глупава идея – още една намотка в елекромобила, което значи още допълнително тегло (без стоманена сърцевина ще има ниска ефективност, а ако намотката е медна, ще тежи, ако е алуминиева ще има електрически загуби) …за да им е лесно на някакви глупаци, други такива ще хабят ресурси и електричество… това е проект който няма да бъде завършен. вижте колко е ефективно безжичното зареждане на смартфоните спрямо това с кабел… а тук става въпрос за токове стотици хиляди пъти по големи, а разтоянитето между намоткара на станцията телнологично не могат да го направят 1/10 от милиметъра, както е при смартфоните… БМВ… Виж още »