Започнаха тестовете на електрическия влекач Tesla Semi

2
2370

В официалния Twitter акаунт на Tesla бе публикуван кратък клип с тестовете на електрическия влекач Tesla Semi. Това се случва за първи път, като досега бяха публикувани само снимки на неподвижния влекач или на неговото транспортиране.

Първият клип на влекача преди започването на неговото серийно производство е явен признак, че неговото масово производство ще започне скоро. Според изтеклата неофициална информация, това трябва да стане още през месец юли тази година.

Предполага се, че този прототип е първият електромобил на Tesla с новите акумулаторни батерии 4680, за които се очаква да са в основата на бъдещия евтин лек електромобил на компанията с автопилот и цена под $25 000. Според пътната карта на Tesla този електромобил трябва да се появи на пазара през 2024 година.

Да напомним, че в акумулаторните батерии 4680 с диаметър 46 мм и височина 80 мм, се използва патентована от Tesla технология за производството на захранващи елементи с шини вместо с електроди. Вместо към малки електроди токът се подава на широка шина, която обхваща едната страна на електрода, като по този начин се постига по-ниско вътрешно съпротивление и по-лесно разсейване на топлината. Това дава възможност за създаването на батерии с по-голям размер, без каквито и да било проблеми с тяхното прегряване.

Влекачите Tesla Semi ще се произвеждат в сега строящата се Gigafactory 5 в Тексас, като в същата фабрика ще се сглобяват и бронираните пикапи Cybertruck, кросоувърите Model Y и седаните Model 3 за Източното крайбрежие на САЩ.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари