Започнаха тестовете на следващото ниво за автопилота на Tesla

5
856

Tesla представи обновяване с номер 2020.12.5.6 за системата Autopilot, което дава възможност за самостоятелна реакция на електромобила. Обновяването е достъпно за ограничен брой клиенти от участниците в програмата за ранен достъп на Tesla (Early Access Program) и само за САЩ. Характерна особеност на ъпдейта е, че той се активира единствено след получаването на явното и недвусмислено съгласие от притежателя на електромобила.

Новата функционалност се нарича Traffic Light and Stop Sign Control и може да работи в тандем с Autosteer и Traffic-Aware Cruise Control, като тези две функции са включени в базовата версия на Autopilot. При задействането на тази функция, електромобилът на Tesla разпознава сигналите на светофара и на пътните знаци и автоматично спира при червен светофар и забавя движение или напълно спира при някои пътни знаци. Новата функционалност има за цел да предотвратява катастрофите при случайно преминаване при червен знак на светофара. В социалните мрежи вече се появиха редица клипове, показващи действието на тази функция.

Илън Мъск каза пред медиите, че Tesla възнамерява да представи в САЩ стабилната и тествана версия на Traffic Light and Stop Sign Control след няколко седмици. В глобален мащаб новата функционалност ще започне да се разпространява през третото тримесечие на тази година, като версиите на Traffic Light and Stop Sign Control ще бъдат различни според законодателството на съответната страна. Навярно ще има възможност за автоматична смяна на начина за реакция на системата при пътуване от една държава в друга.

Функционалността на системата Traffic Light and Stop Sign Control се базира на съвременни невронни мрежи, които се обучават чрез непрекъснато увеличаващия се масив от електромобили на Tesla. А през следващите няколко седмици обучението на Traffic Light and Stop Sign Control ще приключи след като невронната мрежа запамети реакцията на шофьорите тестери. По този начин невронната мрежа допълнително ще се усъвършенства, а Tesla гарантира безупречна работа в 99,999% от случаите.

С излизането на новата функция за автоматична реакция на светофарите и пътните знаци Tesla направи поредната крачка към развитието на своя Autopilot. Така нарича Илън Мъск Full Self-Driving системата с активирани всички функционалности от подобен тип – цялостен автопилот или Full Self-Driving.

Първият етап на Autopilot включва движение с ниска скорост със задължителното наблюдение и намеса от страна на водача в купето, плюс възможност за самостоятелно паркиране и излизане от паркинга до притежателя на електромобила. Това вече е направено. Следващата стъпка е именно Traffic Light and Stop Sign Control – движение със средна скорост в рамките на големите градове.

Вторият етап предвижда задаване на маршрут, който електромобилът може изцяло да измине самостоятелно, без каквато и да била намеса на водач – не е необходимо презастраховане от шофьор в купето.

Третият етап е получаването на официален сертификат за изцяло самоуправляем електромобил, който да се използва като роботакси.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари