На 10 юли 2017 година специалистите затвориха 40-тонната врата на огромната термично-вакуумна камера Chamber A в космическия център „Джонсън“ в Хюстън и по този начин стартираха финалния криогенен тест на космическия телескоп Джеймс Уеб.

За изтеглянето на въздуха от вакуумната камера са необходими около 10 дни, а още един месец ще е необходим за охлаждането на всичките системи на телескопа до температура 31 Келвина, необходима за тестовете. Тази ниска температура се достига с използването на две обвивки във вътрешността на камерата, в които циркулират течен азот и течен хелий. Тестовете ще продължат 100 дни.

Криогенните тестове са необходими за проверка работоспособността на телескопа. Благодарение на защитния екран от пет слоя, оптичната система и научната апаратура ще могат да регистрират инфрачервеното излъчване на изключително далечни и тъмни обекти и да се погледне още по-дълбоко във Вселената.

В камерата е поставена масивна стоманена платформа, окачена на шест изолирани от вибрации стълбове.

Главното огледало на космическия телескоп Джеймс Уеб се състои от 18 шестоъгълни сегмента от берилий, покрити със 100 nm златен слой, което е най-ефективният материал, отразяващ инфрачервеното излъчване с дължина на вълната от 0,6 до 28,5 микрона.

Космическата обсерватория трябва да бъде изведена в космоса до точката на Лагранж от ракетата Ariane 5.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
flare
flare

„до точката на Лагранж“. Тъй като те са 5 за всеки две масивни тела, може да уточните че става въпрос за втората (L2) точка на Лагранж Земя-Слънце – т.е. хем ще е на стабилна позиция и няма да му трябва много местене, хем ще е в сянката на Земята, да не му пречи Слънцето.

див капитализъм
див капитализъм

Някои хора спят по пейките и под мостовете, ровят в контейнерите за боклуци, за да не умрат от глад, а за неща като зъболекарска помощ дори не могат и да мечтаят. По същото време в същите държави други хора харчат стотици милиони долари, за да удовлетворят любопитството си какво се е случило с някакви звезди на милиарди километри разстояние преди десетки хиляди години.

някой
някой

Развитието на науката и образованието са единственият шанс за победа на разума над човешката алчност, безпредметно множене и апокалиптичния път на индустрията.

Калин
Калин

Любопитството на будните умове те е изкарало от пещерата, дало ти е изкуствената светлина вечер, както и компютъра и интернета, които ползваш, за да напишел тази глупост.